Één van de meest geliefde gerecht bij de Italianen, onze moeder maakte deze ook vaak voor ons, en ik ook weer voor mijn kinderen, voor dat mijn jongste dochter vegetarisch werd 😉.
Het is erg makkelijk om te maken, en super lekker.
Wanneer niet-Italianen aan Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus denken, associëren ze die vaak met 'spaghetti en gehaktballen'. Die gerecht is ontstaan in America “spaghetti with meatballs”. Het heeft nog veel meer bekendheid in de wereld gekregen rond 1955 via het tekenfilm “ Lady en de vagebond” in de scène waar de hondjes samen spaghetti met gehakt balletjes eten.
Italianen eten geen spaghetti samen met hun gehaktballen.
De gehaktballetjes worden gekookt in een tomatenpastasaus, en die saus wordt gebruikt voor de spaghetti. De gehaktballetjes worden dan gegeten als tweede gerecht “secondo” samen met wat groenten of een salade.
Welke gehakt gebruiken?
De oorspronkelijke recept is met 100% varkens vlees, dat is wat ik ook heb gebruikt. Varkensvlees is wat vetter dan rundvlees en daardoor smaken de balletjes niet droog en extra smeuïg. Maar je kunt ook andere soorten vlees gebruiken. Ik heb verschillende soorten vlees geprobeerd maar op deze mannier is voor mij het lekkerst.
Tip: maak de saus van te voren klaar! Het recept voor de saus vind je onder de label “saus” aan de rechter kant van de blog.
Bereiden van de gehaktballetjes:
Ingrediënten voor 13 kleine balletjes:
500 gr varkens gehakt
2 eieren
35 gr Parmezaanse kaas
Olijfolie
Klein handje gehakte peterselie
Zout en peper
1/4 groenten bouillon blokje
Als het nodig is wat paneermeel glutenvrij of gewoon.
- Hak de peterselie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas.
- Kneed het gehakt, eieren, kruiden en de geraspte kaas door elkaar. Voeg er wat zout en peper bij en 1/4 fijne gemaakte groenten bouillonblokje toe. Beetje bij beetje voeg je het paneermeel, het gehakt moet niet te slap zijn maar ook niet te droog.
- Voordat je nu de gehaktballen gaat draaien en deze gelijk in de pan gooit, is het slim om eerst een klein test gehaktballetje te maken. Het is een kleine moeite om een klein gehaktballetje te maken en deze kort te bakken. Als het gehaktballetje klaar is, kun je proeven of je tevreden bent over de smaak. Indien het vleesmengsel nog onvoldoende op smaak is gebracht, heb je nu nog de gelegenheid om dit te doen. Je kunt het doen door wat zeezout toe te voegen en/of wat peper.
- Rol het gehakt, met je handen, balletjes zo groot als golfballen. Verhit de arichide olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom goudbruin. De gehakt ballen moeten niet gaar zijn alleen goudbruin aan de buitenkant. Het garen gebeurd in de saus.
- Voeg nu de balletjes aan de warme tomatensaus (niet de olie er bij doen), en laat het met deksel koken voor ongeveer 20 min.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten