18-02-2021

Gekarameliseerde uien zonder suiker.

 


Bij heel veel recepten word er suiker aan toegevoegd, maar dat is ook helemaal niet nodig, de uien zullen lekker zoet smaken na het bakken maar ook een natuurlijke smaak bewaren door geen extra suiker of azijn er aan toe te voegen.

Ik maak al jaren gekarameliseerde uien. Lekker als topping op verschillende gerechten zo als vlees, of vis maar ook in een pittige soep, dat combineert goed vanwege de zoete smaak van de uien. Eigenlijk vind ik ze overal lekker. 
Het is eigenlijk heel makkelijk om te maken maar je hebt wel geduld nodig want ze moeten best een tijdje gebakken worden. 

In uien zitten veel natuurlijke suikers, door het langzaam en langdurig verwarmen zal dit suiker zich omzetten in een soort karamel.

Bij een koolhydraatarm dieet, moet je wel uitkijken bij welke gerecht je de gekarameliseerde uien eet omdat  uien veel koolhydraten bevatten. 

Deze recept laat je zien hoe je op een snellere manier en veel gezondere manier de uien kunt karameliseren.

Houd er mee rekening dat de uien zullen slinken, voor de topping van twee hamburgers heb je genoeg aan 1 ui...

Koolhydraten is afhankelijk van het gewicht van de ui 🧅. 


Ingrediënten:

1 of 2 Uien 🧅 

Ongeveer 30 gr ongezouten roomboter (of lactose vrij boter)  

Wat water

Zout 
Bereiding: 

  1. Haal de bruine buitenste schil van de uien er af. Snij nu de ui in ringen. Doe dit niet te dik en niet te dun.
  2. Voeg aan een pan  wat roomboter en laat het smelten, (de boter moet alleen maar gesmolten zijn, niet gekleurd), voeg de uien en laat ze even 5 min bakken. Voeg nu een beetje water aan toe en en zout. Laat het op een zacht vuur staan met de deksel er op om de ui gaar te stoven, af en toe roeren. 
  3. Zodra de ui zacht begint te worden, kan de deksel eraf en het vuur iets omhoog, zodat het vocht verdampt en de ui kan karameliseren, je zult het wel zeker 10 minuten moeten blijven roeren want de uien mogen niet verbranden.
  4. Als deze lichtbruin (zo als op de foto) begint te worden, is ze klaar, de ui smaakt nu lekker zoetig.

1 opmerking:

Mariette VandenMunckhof-Vedder zei

Beste Barbara,
Ja, mijn man heeft uien zó graag en ik moet opletten met alle suikers maar vind ze ook verrukkelijk.
Liefs,
Mariette