04-12-2020

Pasta gerecht met ricotta, pesto en Roma tomaten.Heerlijk Italiaanse ovenschotel van pasta, snel klaar en eenvoudig om te maken maar heel erg lekker. Het is een gerecht zonder vlees, eigenlijk heb je in de Italiaanse keuken heel veel (vegetarische) pasta’s gerechten zonder vlees, mis je toch een stuk vlees eet het als “secondo” tweede gerecht, met een salade er bij. Maar deze gerecht is eigenlijk al compleet, de verse tomaten geven ook extra veel vitaminen. Pasta is niet echt koolhydraatarm maar met de penne van Atkins kun je toch af en toe heerlijk Italiaans eten. 

Deze ovenschotel, inclusief de pasta bevat 17,7 Gr koolhydraten per portie. 


Ingrediënten 4 pers:

 • 100gr Costa ligure pesto genovese biologisch (0 koolhydraten, te koop bij de AH zie foto) 
 • 100 gr geraspte mozzarella 
 • 200 gr ricotta 
 • 3 á 4 blaadjes verse basilicum 
 • 80 gr parmezaanse kaas
 • Olijfolie 
 • Zout en peper 
 • 2 knoflook teentjes 
 • 600 gr Roma tomaten


Pasta de hoeveelheid is van de rauwe pasta: 

 • Per persoon 80 gr penne ( bijvoorbeeld “de Cecco penne rigate”) of gebruikt glutenvrij pasta.
 • Koolhydraatarm: 55 gr Atkins penne per persoon.Bereiding:

Pasta.

Zet alvast water op het vuur voor het koken van de pasta, de hoeveelheid in grammen die genoemd zijn is van rauwe pasta.

Als het water kookt, voeg voldoende zout aan het water en kookt de pasta, let op de pasta moet extra al dente zijn want het wordt nog zachter in de oven. 

Saus 

In de tussentijd dat het water kookt, was de tomaten, snijd ze in 4 stukken. Doe in een grote koekenpan of wok 2 á 3 eetlepels olijfolie en fruit 2 teentjes knoflook tot dat het licht gekleurd is. 

Voeg dan de tomaten aan de pan, (bewaar wat tomaten om ze later aan de schotel toe te voegen, om een idee te geven van hoeveel je moet bewaren ongeveer 10 stukjes) bakt dit samen met wat peper en de basilicum blaadjes.Na ongeveer 5 minuten dat de tomaten gebakken zijn voeg je er een soeplepel kokend water (van het pasta water) en laat je nog even 5 minuten bakken. Zet dan het vuur uit en haal de knoflook weg, deze kun je weg gooien. 

Als in de tussentijd de pasta klaar is, zet het na het afgieten terug in de kook pan en meng er een soeplepel saus er doorheen zo dat het niet plakt. 

Voeg nu aan de tomaten saus de pesto, en de ricotta toe, goed mengen. 

Als de saus goed is gemengd kun je de pasta er doorheen doen en deze ook goed door de saus roeren, voeg nu ook de parmezaanse kaas aan de pasta.

Proef de pasta en kijk als je wat extra zout of peper nodig hebt. 

Zet dan de helft van de pasta in een ovenschaal, en doe de helft van de mozzarella kaas er op, doe daarna de rest van de pasta er op en ook de rest van de mozzarella kaas. 

Voeg ook er aan toe de bewaarde tomaten en roer een een beetje door de pasta. 

Deze oven schotel kun je van te voren klaar maken en later in de oven opwarmen, of gelijk in de oven opwarmen. Doe de oven op 180 graden temperatuur, en warmt het op voor ongeveer 20 min (als de pasta nog warm is anders moet het langer in de oven).Geen opmerkingen: