05-12-2020

Citroen cake met aardbeien gelei vulling en room crème.
Ik had z’n zin in gebak, iets wat heerlijk zou smaken met room crème maar ook nog fris door de aardbeien en citroen. En dat is deze eigen recept, precies zo geworden. 

Heb je een feestelijk gelegenheid en wil je iets maken wat mooi uit ziet en ook nog als echt gebak, en makkelijk te maken is? Dan is deze citroen cake met aardbeien gelei en room crème iets voor jou.Is echt heel makkelijk om te maken en omdat de room crème stijf is, is het niet moeilijk om het er mooi er op te krijgen ook zonder spuitzak. 

In deze taart zijn er allemaal verse en gezonden ingrediënten gebruikt, is dus vrij van toevoeging en ook heel laag in koolhydraten. 

Een portie van deze heerlijke taart bevat : 3,25 

koolhydraten! 


Dat is inclusief de aardbeien gelei en de room crème. Ik heb voor de crème (onderanderen ) mascarpone gebruikt dus helaas is deze crème niet lactosevrij, maar wil je het lactosevrij maken dan kun je de mascarpone weg laten en meer slagroom gebruiken en iets meer roomkaas.


Hoe maak je deze heerlijke cake? 

Onderaan de recept voor de cake vind je de recept en ingrediënten voor de aardbeien gelei en voor de room crème. 


Ingrediënten (voor 12 plakjes cake): 


*160 gr amandelmeel 

*1 citroen (het liefst biologisch)

*4 eieren 

*50 gr roomboter (of plantaardig boter)

*60 gr Erythritol ( meer mag ook afhankelijk van je smaak) 

* 2 theelepels bakpoeder (optie, ik gebruik het nooit, maar het mag)

*120 gr roomkaas (of lactosevrij roomkaas)

* Snufje zoutBereiding:


  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de roomkaas en boter op kamer temperatuur zijn.
  2. Split de eieren van elkaar en zet ze in twee mengkommen. Klopt het eiwit stijf met een snufjes zout. Je eiwit  is pas helemaal stijf als je de mengkom kan omkeren zonder dat er eiwit valt!
  3. Mix de erythritol met de dooiers, voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg de boter en het roomkaas , en meng het tot een glad mengsel. Was het citroen heel goed en droog het af, raspt een hele citroen boven het deeg, maar kijk uit om niet het witte deel van de schil mee te raspen want die smaakt bitter. Voeg vervolgens het sap van een half citroen er aan toe. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat, en voeg dan de amandelmeel en als je wilt de bakpoeder, goed door. 
  4. Als laatste voeg het het eiwit, doe dit heel rustig en voorzichtig, beetje bij beetje. Giet het beslag in een goed beboterd bakvorm ( je kunt ook aan de onderkant een reep bakpapier zetten dan blijft de cake minder snel plakken). Maak de bovenkant glad en zet het in de oven. 
  5. Bak het voor ongeveer 45 minuutjes.  Als de bovenkant te donker word kun je na 35 min wat zilverpapier er op doen. Goed laten afkoelen, pas uit de vorm halen als het echt afgekoeld is. 
  6. Voor deze recept moet je de cake voorzichtig in twee snijden (zo dat je op een helft de aardbeien gelei er op kunt doen). Smeer op de onderste helft de aardbeien gelei op, en doe voorzichtig de andere helft van de cake weer er overheen. Smeer nu de hele cake met de room crème, je kunt daarna geraspte amandelen op doen of in twee gesneden aardbeien. Bewaar daarna de cake in de ijskast, je kunt natuurlijk ook in plakken snijden en invriezen. 
Tips: 

***Ik gebruik bewust geen bakpoeder omdat ik het zonder enige toevoeging wil bakken, maar je kunt natuurlijkere bakpoeder er aan toevoegen als je dat graag wilt. Ik klop het eiwit stijf en dat werkt ook heel goed, aan plaats dan bakpoeder. 

***Je kunt het cake in plakken snijden en afzonderlijk inpakken en in de diepvries bewaren, dan blijft het 3 md goed.


Aardbeien gelei: (10,4 koolhydraten)

  • 200 gr aardbeien 
  • 30 gr erythritol of meer 
  • 2 eetlepels water
  • 1á 2 gelatine blaadjes of gelatine poeder Agar


Bereiding:

Doe alle ingrediënten (behalve de gelatine) voor de saus in een pannetje en breng het roerend aan de kook, laat het een paar min koken. Afhankelijk van welke gelatine je gaat gebruiken kun je die nu aan toe voegen. De blaadjes moeten eerst in koud water en moeten niet mee koken en de Agar moet wel mee koken. 

Gebruikt niet te veel gelatine want het moet wel nog redelijk smeerbaar blijven. Ingrediënten voor de room crème. 3,3 koolhydraten 

110 Gr mascarpone 

70 gr roomkaas (ik heb lactosevrij gebruikt )

3 eetlepels slagroom 

30 gr Sukrin 1 (of andere zoetstof )


Bereiding: 

Mix de mascarpone en roomkaas en de erythritol samen tot dat het een mooie crème ontstaat, voeg nu de slagroom en mix het voor zeker 5 minuten. Misschien lukt het om de mixer ergen vast te zetten zo dat je het niet vast hoeft te houden en anders moet je geduld oefenen. 

Na 5 minuten zie dat de crème stijf word net zo als slagroom dan is het klaar. 
Geen opmerkingen: