17-11-2020

Pesto zelf maken.


Pesto of “pesto alla genovese” ( pesto uit Genua), is een heerlijke Italiaanse saus die het oorsprong vind bij de Ligurische kust, Genua. Meestaal word het met pasta spaghetti, maar is ook heerlijk op courgette spaghetti, of op keto crackers, vlees, keto pizza, portobello’s, kip.... Maar wat dacht van het te eten op een bruschetta of op gebakken zalm. 

Heel veel mansen houden van groene pesto, maar wat helaas vele niet weten is dat het heel snel en eenvoudig is om het zelf te maken! En het smaakt duizend maal lekkerder dan het kant en klaar pesto. 

Is zelf gemaakte pesto gezond?

Ja heel gezond! Maar bevat ook wel veel calorieĆ«n šŸ˜‰ Een paar weetjes: ten eerste het belangrijkste ingrediĆ«nt basilicum : is heel goed voor de  darm- en spijsverterings. Basilicum is ontstekingsremmend, en een natuurlijke pijnbestrijder, vermindert koorts en stress, en is een antioxidant, en voorkomt diabetes. Ook de knoflook is heel gezond en heeft o.a. een zuiverende werking op de lever, en is goed voor je immuunsysteem. Is ook goed voor de bloedvaten, versterkt het hart, en verlaagt het cholesterolgehalte. Knoflook kan ook goed helpen bij een te hoge bloeddruk. Hierna zijn er ook pijnboompitten en de olijfolie, ingrediĆ«nten die niet mogen worden onderschat omdat ze zijn een fundamentele en kostbare bron van goede vetten en kostbare mineralen. Pijnboompitten zitten bijvoorbeeld boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Zo zijn ze rijk aan het mineraal mangaan, en koper. Ook komen vitamine E en vitamine K voor

Deze totale saus bevat in totaal: 

11,4 gr Koolhydraten maar dat eet je natuurlijk nooit helemaal op šŸ˜‰Ingrediƫnten:

2 teentjes knoflook 

100 ml olijfolie 

60 gr basilicum blaadjes 

50 gr pijnboompitten ( ik hou er van als het een lekkere noten smaak heeft maar iets minder mag ook)

60 Gr Parmezaanse kaas ( mag ook meer)

Zout en peper Bereiding:

Zorg er voor dat alle ingrediĆ«nten op kamer temperatuur zijn. Dat het kaas al geraspt is en natuurlijk de knoflook gepeld is. Snij de knoflook doormidden open en hal de kern weg. 

Als het kan b.v. met biologische basilicum, maakt ze schoon met een zachte doek. Maar ze kunnen eventueel ook in koud water schoongemaakt worden. Wel goed afdrogen daarna. 

Voeg alle ingrediĆ«nten aan een keuken machine en mix het kort. 

Je pesto is nu klaar. 

Het originele recept is met een vijzel, maar met een keuken machine is een goede alternatief. Tips: 

  1. Zorg er voor dat de ingrediĆ«nten op kamertemperatuur zijn, op deze manier zal het aroma van basilicumblaadjes naar voren komen.  
  2. Mix de pesto zo kort mogelijke, om oxidatie van de basilicum en het daaruit voortvloeiende vrijkomen van de bittere smaak te voorkomen.
  3. Bewaar de pesto in de koelkast in een luchtdichte bak en zorg ervoor dat de saus bedekt is met een laagje olie, zodat je het een paar dagen kunt bewaren.
  4. In de diepvries bewaren kan ook, bijvoorbeeld vries de pesto in in siliconen ijsblokjes vormen, maar je kunt het ook in zijn geheel in een bakje in de diepvries bewaren. 
  5. Ik raad ik je aan om er geen knoflook en geen Parmezaanse kaas bij te doen, dit kun je later bij voegen als je het ontdooid hebt en je het gaat eten. 


Geen opmerkingen: