15-11-2020

Mascarpone mousse met bosvruchten gelei

De romige en zoete smaak van de mascarpone mousse in dit recept gaat heel goed samen met de bosvruchten gelei, die smaakt fris en licht zuur, maat ook heel lekker.

Is een heerlijke dessert, die heel makkelijk is in het bereiding. 


Voor deze dessert heb ik diepvries fruit gebruikt. 

1 portie Dessert is 9,7 koolhydraten 

Dat is zonder de decoratie (slagroom en frui)


Tips:

Het beste is om dit dessert in de ochtend of in de vroege middag te maken, dan kan het goed afkoelen in de ijskast. 

Is belangrijk om te wachten met de gelatine in de vruchten gelei bij te doen, dus doe dit pas als de mousse al stevige is geworden in het glas. 
Ingrediënten 2 grote portie.

De portie zijn best groot en je kunt ook kiezen om de glazen niet helemaal vol te maken dan heb je 4 toetjes. 


Bos vruchten gelei:

Blauwe bessen 85 gr

Frambozen 85 gr 

Bramen 50 gr

100 ml water 

30 gr erythritol of andere suiker naar wens

2 bladjes gelatine of Agar


Bosvruchten gelei:

Doe de bosvruchten, de  en 100 ml water in een pan en verwarm tot het fruit uit elkaar valt. Haal van het vuur en zeef het zo dat alle pitjes achter blijven. Zet het even opzij, de gelatine word er later aan toe gevoegd, maakt nu de mascarpone mousse.Mascarpone mousse:

Ingrediënten:

175 gr mascarpone 

2 eigeel

40 gr erythritol of andere suiker naar wens

2 theelepels vanille aroma 

2 eetlepels citroensap of een geraspte citroenschil.

2 bladjes gelatine of Agar 


Voor deze recept gebruik ik eigeel, die niet gekookt worden, deze recept is dan ook niet echt geschikt voor kleine kinderen of zwangeren vrouwen. Ik koop hele verse eieren en ik vind het niet erg om ze op deze manier te eten. Mocht je liever meer zekerheid willen vanwege mogelijke bacteriën dan kun je de recept volgen hier onder recept nr 1, als je niet erg vind om ze rauw te eten volg je het  recept nr 2


Recept nr 1

Doe de erythritol/suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eidooiers in een kom en klop die luchtig op. Blijf kloppen tot de suikersiroop 118-120 °C is. Giet de hete suikersiroop al kloppend bij de eidooiers en blijf kloppen tot het dooiermengsel afgekoeld is tot lichaamstemperatuur.


Recept nr 2

Doe de erythritol/suiker met de eidooiers in een kom en klop die luchtig op. 


Het volgende bereiding is hetzelfde voor de twee recepten: 

  1. Voeg nu beetje bij beetje de mascarpone, en blijft goed mixen zo tat het een mooie luchtig geheel word, doe dit zeker een paar minuten. Voeg nu de citroen sap of de geraspte citroen schil, de vanille aroma en twee eetlepels van de bos vruchten gelei. 
  2. Laat 2 blaadjes gelatine zacht worden in een bakje met koud water, en laat het daarna goed smelten in een klein pannetje met zacht vuur en met een paar eetlepels water, het mag niet koken! Of gebruikt Agar volgers beschrijving van het pak. Voeg de gelatine aan de mousse en roer het goed door.   1. Ze de glazen in bijvoorbeeld muffins vorm zodat ze schuin blijven, en giet voorzichtig de mousse in de bekers. Laat de mousse even harder worden en zet het in de ijskast, na een uurtje is het waarschijnlijk wat steviger geworden en kun je de bos vruchten gelei bij doen. 


Bos vruchten gelei met gelatine bereiden:

  1. Laat 2 blaadjes gelatine zacht worden in een bakje met koud water, en laat het daarna goed smelten in een klein pannetje met zacht vuur en met een paar eetlepels water, het mag niet koken! Of gebruikt Agar volgers beschrijving van het pak. 
  2. Voeg de gelatine aan de fruit en roer het goed door. 
  3. Vul nu de andere helft van het glas, als het lukt zet het in de ijskast en anders wacht je een half uurtje dan is het al stevig geworden. 

Laat het dessert een paar uur koud worden in de ijskast, je kunt slagroom er op doen met vruchten als je dat leuk vind. Geen opmerkingen: