14-11-2020

Lasagne Low Carb.


Zijn jullie ook zo gek op lasagne? Ik wel, kan er nooit genoeg van krijgen. En daarom heb ik er een koolhydraatarm versie van gemaakt, die ook glutenvrij is, en het smaakt heerlijk. 


In Italië werd vaak gegeten op zondag, dan kwamen de familie bij elkaar voor een heerlijke “pranzo” een warme en zeer uitgebreide lunch. Ik merk dat vaak in Nederland van alle soorten groenten er bij worden gedaan in de lasagne saus, of verschillende gedroogde kruiden, maar dat komt niet voor in de Italiaanse recepten. De Italiaanse keuken is eigenlijk heel eenvoudig bereid met verse ingrediënten.

De bekendste lasagne buiten Italië, is toch die met ragù en besciamella saus. Deze staat bij het grote publiek waarschijnlijk beter bekend als lasagne bolognese en deze recept komt uit het noorden van Italië. Ik kom zelf uit het zuiden van Italië en daar word de lasagne anders gemaakt. De recept uit Napels komt voor uit een recepten boek die dateert uit 1890. 

Deze zuidelijke lasagne word bereid met een tomatensaus zonder vlees, met ricotta, mozzarella, en mini gebakken gehaktballetjes zo groot als pepernoten, optioneel een heel klein beetje doperwten.

Ik heb nu in deze recept, een mengeling van die twee Italiaanse recepten gemaakt, om zo een snellere recept te kunnen maken. 

Het is me ook gelukt om een koolhydraatarm lasagne te maken, en is ook heel lekker. 

1 lasagne portie bevat 14 koolhydraten, dat is zonder het optionele glas wijn. 


Iets over de tomaten saus: 

Gebruikt blikken gepelde tomaten bijvoorbeeld ( Mutti pomodori pelati) daar zitten het minste koolhydraten in. 

  • In een blik tomaten van Mutti zitten er 3,6 koolhydraten per 100 gr. 
  • In een fles Mutti passata gezeefde tomaten zitten er 5,1 koolhydraten per 100 gr 
  • In fles Bertolli pastasaus basilico zitten er 5 koolhydraten per 100gr 
  • Je kunt voor het gemak de vlees saus de dag er voor bereiden. Dan is de lasagna snel klaar. 
  • Wil je een vegetarische lasagne maken? Maakt dan de tomaten saus zonder vlees, kijkt voor het recept van de saus bij de vegetarische lasagne. 


Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de lasagna : 

  • 2 blikken gepelde tomaten bijvoorbeeld (Mutti pomodori pelati) of 1 fles Bertolli pastasaus van 700 gr
  • Low carb lasagne bladen zie recept beneden. 
  • 1 bolletje mozzarella
  • 150 gr ricotta 
  • 300 gr gemengde gehakt (rund en varkens)
  • verse basilicumblaadjes
  • 1/2 ui of 1 kleine ui
  • stukje selderij 
  • 1 klein stukje winterpeen of 1 wortel
  • extra vergine olijfolie
  • glas rode wijn (ongeveer 150 ml) optioneel 
  • 1/3 groenten bouillonblokje 
  • Zout en peper
  • Parmezaanse kaas


Ingrediënten Low Carb lasagne vellen: 

1 Mozzarella bolletje

4 eieren 

Zout en peper

Roomboter om ze in te bakken 


Bereiding pannenkoeken 

  1. Snijd de mozzarella bolletje in stukjes, doe het in de keuken machine of gebruikt de staafmixer en een hoge maat beker, voeg elke keer 1 ei toe, zodat het goed kan mengen.
  2. Maakt er een glad beslag van. Het beslag is dun, maar het komt goed. 
  3. Dikke klont boter in de pan en even heet laten worden (niet laten verbranden) 
  4. Doe nu wat beslag in de koekenpan, als het lukt maakt vierkante pannenkoeken, maar anders ronde, gebruikt het liefst niet een grote koekenpan, dat gaat makkelijker dan een grote pan omdat het een andere soort beslag is. 
  5. Laat de beslag heel langzaam droog worden in de pan op lage vuur, maak ook langzaam de randen los. 

Dit duurt wel even langer dan wat je gewend bent met gewone pannenkoeken. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is kun je ze omdraaien.
 

Maak de pannenkoeken dun, iets dikker dan lasagna vellen. 



Bereiding ragú : 

Voor het succes van het recept is het noodzakelijk om een goede ragù te bereiden. Je kunt voor het gemak de vlees saus de dag er voor bereiden. 

Gebruik je blikken gepelde tomaten, kun je ze van te voren of even klein snijden of en mixen. 

  • Hakt met de keukenmachine of met de hand de : selderij, ui, peentje. Bak het een paar minuten in de olijfolie, meng het af en toe met een houten lepel totdat het goudbruin is. 
  • Voeg de gehakt toe, een beetje zout en peper, laat het even goed aanbakken en voeg als je wilt een glas rode wijn, laat het nog 5 minuten bakken tot dat de wijn minder is geworden. 
  • Voeg nu ook de fles tomatensaus toe, en een derde groenten bouillonblokje, die je met je vingers fijn hebt gemaakt. 

Laat de vleessaus minstens anderhalf uur koken, voeg een beetje water toe als het te veel uitdroogt.


Lasagna maken: 

Bereiding 

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Zou kunnen dat je wat ragú saus overhoudt, die kun je makkelijk invriezen.

Voor dat je de ricotta gaat gebruiken, moet je die even mengen met 2 eetlepels tomaten saus, dan word het wat vloeibaarder en makkelijker om op de lasagna te doen. 


        Laagjes maken : 

Giet een kleine laag ragú saus in de ovenschaal. Leg daarop de pannenkoeken die je op maat snijd, 


weer wat ragú saus er overheen, dan de ricotta



mozzarella en wat blaadjes verse basilicum en een dun laag parmezaanse kaas.



Nu weer een laag maken met pannenkoeken, tomatensaus, ricotta, mozzarella en een beetje geraspte kaas en basilicum en dan weer de pannenkoeken enz. 

Herhaal dit tot dat de ingrediënten op zijn.



Als laatste eindig je met ragú saus en geraspte kaas.



Bak de schotel in de oven op 180 gr. voor 40 min. Bedekt dr schaal met zilverpapier anders word de bovenkant erg droog en kan ook wat verbranden. 

Laat de lasagna een paar minuten rusten voordat je ze aan tafel serveert, ze winnen aan smaak en textuur.



Eet smakelijk 😋😋

Geen opmerkingen: