29-10-2020

Asperges soep van groene asperges.


Hele smakelijke soep, en heel gezond. Een heerlijke traktatie 
😃 Deze soep is glutenvrij en koolhydraatarm. Je kunt het ook vegetarisch maken maar dan moet je een groenten bouillon gebruiken. 

Asperges hebben heel weinig calorieën en heel weinig koolhydraten. 



De soep is lichtgebonden, zonder bloem, boter of maïzena ( je mag natuurlijk wel wat maïzena gebruiken als je dat wilt) staat ook in het recept. De truc om de soep licht te binden is door asperges mee te laten koken en deze als ze gaargekookt zijn te pureren met een staafmixer. Zo krijg je een natuurlijk binding van de groenten zonder dat je zelf iets hoeft toe te voegen. Ook wordt de smaak van de asperges zo nog intenser. 

Asperges gezond? Ja zeker! Ze bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Ook nog heel fijn asperges zorgen op volkomen natuurlijke wijze voor het afdrijven van giftige stoffen uit onze lichaam. De hoeveelheid koolhydraten voor 1 soep kom,

 is 6,4 gr. Dat is zonder de maïzena.



Ingrediënten voor 2 pers:

250 gr groene asperges

500 ml kippen bouillon (klik HIER voor het recept)

60 gr crème fraiche 

Groenten bouillon pasta (klik HIER voor het recept) of klein stukje groente bouillonblokje 

Zout en peper 

Optioneel: 1 eetlepel maïzena om te binden (1 lepel is 6 gr koolhydraten)

Optioneel: gebakken spekjes 




Bereiding: 

  1. Was de asperges en snijd ze in stukjes, gooit de achterkant van de asperges weg. Zorg ervoor dat je de puntjes mooi snijd zo dat je die later aan de soep kunt toe voegen. De rest word gepureerd. (Groene asperges hoef je niet te schillen.)
  2. Zet de bouillon op het vuur samen met een derde van de bouillonblokje of 1 flinke theelepel bouillon pasta, en voeg ook de asperges toe en laat het 15 á 20 minuten koken tot de asperges gaar zijn. Hal nu de asperges uit de bouillon en bewaar de asperges punten voor de versiering, en doe de rest van de asperges samen met het bouillon door de blender of mix het met de staafmixer. Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker.
  3. Voeg er ook bij : de bouillonblokje of bouillon pasta, de crème fraiche en naar smaak zout en peper. 
  4. Doe de soep weer in de pan, om het even weer op te warmen. Wil je maïzena aan toe voegen, doe dan een of meer lepels maïzena in een schaaltje en voeg elke keer een heel klein beetje soep toe, tot dat je het een mooi papje van hebt gemaakt zonder klontjes, maakt het nog iets vloeibaar door meer soep bij te doen, en voeg het dan voorzichtig aan de soep en laat het even nog een paar min koken. 
  5. Doe de soep in kommen met de over gebleven punten van de asperges en als je wilt de stukjes gebakken spekjes, of stukjes kip die over waren van het maken van het kippen bouillon. 


Geen opmerkingen: