14-10-2020

Homemade: Kippenbouillon nonna Ginette (oma) recept.


Maken jullie wel eens zelf bouillon? Je kunt alle soorten bouillon maken, ik heb ook vaak groenten bouillon gemaakt omdat mijn jongste dochter vegetarisch is, en die vegetarische bouillon smaakt ook erg lekker. 


Vaak word de geur van de zelfgemaakte bouillon geassocieerd met je oma, of kindertijd, en er komen fijne herinneringen naar boven. Dat is wat bij ons thuis gebeurt als de geur van het bouillon zich door het huis verspreid. Vroeger was het maken van bouillon niet echt iets bijzonders het werd heel vaak gedaan. Tegenwoordig worden heel veel dingen kant en klaar gekocht. Mensen hebben minder tijd, minder zin, of ze weten niet hoe het moet. Maar is eigenlijk zo makkelijk om te doen, is heel leuk om te doen, en het smaakt zo lekker en zeker ook als basis voor een andere soepen. Dan wil je eigenlijk niets anders meer. 

Deze bouillon is het recept van mijn moeder, de oma van mijn kinderen, die “nonna” word genoemd dat is het Italiaanse naam voor oma. Bij deze recept heb ik een kleine persoonlijk toevoeging gemaakt. Hoop dat jullie het lekker gaan vinden. 



Voor ongeveer anderhalf Liter bouillon, ik laat het ook 3 uur koken:


IngrediĆ«nten: 

1 prei

1 ui

3 peentjes of de helft van een winterpeen 

1 knoflook teen

2 laurierblad 

Een beetje tijm 

Zout en peper

500 gr soep kip 

20 gr selderij (bladselderij)

1 Honing kruidenbuitje kip 

3 liter water 

Optioneel: 3 theelepels van zelfgemaakte bouillon pasta 

(klik hier voor het recept)



Bereiding: 

Was de prei, in een prei kun je veel zand en aarde vinden dus dat is even belangrijk. 

Was onder koud water de stukken kip, en was de rest van de groenten.

Doe in een grote pan alle ingrediĆ«nten, inclusief de 3 liter water. Breng het aan de kook en zet het vuur zacht. Laat het voor minimaal 2 uur koken, langer mag natuurlijk ook dan is de bouillon nog meer geconcentreerd van smaak. 

Als de bouillon klaar is, haal de stukken kip er uit, gooit alle rest van de groenten weg en je houd een mooi en zeer smakelijk bouillon aan over. Je kunt de kip gebruiken om in de bouillon te doen maar ook om in een salade te eten. De bouillon kun je zo drinken want het smaakt zo lekker, maar je kunt het ook invriezen en bewaren voor de basis voor andere soep. 




Geen opmerkingen: