12-10-2020

Homemade groente bouillon pasta.

 

Deze bouillonpasta is heel makkelijk om te maken, en het smaakt ook heel lekker. En natuurlijk zonder rare toevoegingen zoals gistextract, suiker, smaakversterkers of conserveringsmiddelen. 


De meesten bouillonblokjes bevatten gemiddeld 50 tot 55% zout en slechts 5 tot 6% groenten (en de overige 40% zijn dus vetten, conserveringsmiddelen, smaakversterkers, etc.). Deze eenvoudig zelf te maken bouillonpasta bevat 12% zout en 88% groenten en verder niets anders. 

Je kunt de bouillonpasta gebruiken om soepen, sauzen en alle soorten gerechten snel op smaak te brengen, eigenlijk kun je deze pasta voor alles wat je maar wilt gebruiken.




TIP: 

Ongeveer een eetlepel voor een half liter water, voor gerechten gebruikt een theelepel bouillon pasta en altijd eerst proeven voor je meer gebruikt. 

Wel rekening mee houden dat er veel zout in zit, dus altijd ook eerst proeven voor dat je aan je gerechten extra zout gaat toevoegen. 





Ingrediƫnten:


Gebruikt groenten en kruiden die je lekker vind en ook veel smaak hebben bijvoorbeeld:

venkel, prei, ui, paprika, tomaat, (winter)peen, selderij, peterselie, chilipeper, dille, thijm, maggiplant etc. Afhankelijk van je smaak. Als je het makkelijk vind kun je ook een zak soepgroenten gebruiken. Gebruikt geen groenten die weinig smaak hebben zo als courgette en spitskool. 



Bereiding:


  1. Was de potten die je wilt gaan gebruiken goed af, kookt ze in een pan met water of spoel potten en deksels na het wassen af met kokendheet water. 
  2. Was en schil alle groenten (en kruiden) die je wilt gebruiken, snijd ze in stukken. Laat ze in een vergiet goed uitlekken, dep eventueel droog (zo dat de pasta net te nat wordt als het gepureerd word). Weeg de groenten en kruiden, reken uit hoeveel zout je moet toevoegen: de hoeveelheid zout moet 12% van de hoeveelheid groenten zijn. Op internet wordt gesteld dat 10 gram zout per 100 gram groenten voldoende is om bacteriegroei tegen te gaan en de pasta dus houdbaar te maken. Zorg dus dat je altijd net iets meer dan 10 gram zout per 100 gram groenten gebruikt, dan weet je zeker dat het goed is en blijft (ik heb 12 gr zout gebruikt op 100 gr groenten).
  3. Doe nu de in stukken gesneden groenten in een keuken machine, zo dat ze goed fijn gepureerd worden. Voeg nu het zout toe en meng het heel goed samen met de groenten in de machine. Zorgt er voor dat alles heel hoed met het zout gemengd wordt ook de groenten op de rand van de machine. Het is belangrijk om het zout egaal door de groentepasta te mengen: als dat niet het geval is bevat dat deel van de pasta minder zout en kan het gaan schimmelen. 
  4. Vul de potjes met de bouillonpasta en sluit ze direct af. De houdbaarheid is gebaseerd op de conserverende werking van het zout. Bewaar de potten in de ijskast, altijd een schoon lepeltje gebruiken om een schepje bouillonpasta uit het potje te nemen ! De bouillonpasta is minimaal een jaar houdbaar. Geopende potjes een paar maanden.

Geen opmerkingen: