26-10-2020

Heerlijk tortilla’s groenten gerecht met massala kruiden. Low Carb

Dit is een super lekkere groenten gerecht, we hebben deze gerecht zo vaak gegeten en het blijft lekker, elke keer weer. Je kunt het als een vegetarische gerecht eten, maar je kunt er ook stukjes kip aan toe voegen. Of als je wilt een stukje vlees er naast eten.



Deze gerecht is niet heel laag in koolhydraten, maar als je minder koolhydraten bij de ontbijt en lunch eet is het echt de moeite waard om deze gerecht te maken. 

Ik heb bij de recepten 2 versie gemaakt zo dat je kunt kiezen.

De low carb  versie bevat 

21 koolhydraten per persoon, inclusief de kruiden mengsel, wel zonder de tortilla. Je kunt dan zelf kiezen als je in de tortilla’s wilt doen of liever als oven gerecht met geraspte kaas er overheen.

Voor degene die geen koolhydraten arm dieet volgen heb ik een gewone versie gemaakt.




Low Carb versie 


de gewichten zijn van groenten die al geschild zijn en ontdaan van zaadjes en stukken die je niet gebruikt, dus alleen de groenten die je gelijk in de pan gaat doen.


Ingrediënten voor 3 pers.

150 gr rode paprika 

80 gr prei 

130 gr zoete aardappel ( kleine )

70 gr aardappelen 

60 gr winterpeen

50 gr ui 

2 knoflook 

130 gr sperziebonen

1 rode Spaanse peper

100 gr gemalen jong belegen (mag meer)

Kruiden mix zie onderaan 

Tips voor de tortilla’s: 

*koolhydraatarme tortilla's van Mama Lupe's 3 koolhydraten netto per stuk (te koop bij afvallen met bregje)

*Atkins tortilla’s 4,4 koolhydraten per stuk, te koop bij de AH


De gewone versie: 


Ingrediënten voor 3 pers.

1 of meer rode paprika 

1 gr prei 

1 zoete aardappel (grote)

3 aardappelen 

1 winterpeen

1 witte ui 

2 knoflook 

130 gr sperziebonen of kousenband 

1 bouillon blok

1 rode Spaanse peper

Kruiden mix zie onderaan 

100 gr gemalen jong belegen (mag meer)

Tortilla’s of taco’s, naar eigen wensen.



Ingrediënten kruiden mix:

2 en 1/2 th. kurkuma

1 kleine thl koriander ( eigen keus)

1/2 thl zwarte komijnezaad nigella 1/2 thl witte peper

1/2 thl piment

1/2 thl nootmuskaat

1 thl gember

1 thl komijn

1/2 thl chili of Cayenne poeder

1 thl paprikapoeder (zoet) 

1 thl zout

1 thl kerrie poeder 





Bereiding: 

  1. Beginnen met alle groente te wassen en te schillen, paprika’s te snijden en de zaadjes weg te doen, enz. 
  2. Hak de ui, en knoflook heel fijn. Snijd de prei in dunne reepjes. Maak kleine blokjes van de aardappelen en de winterpeen. Voor minder hete gerecht haal de zaadjes weg van de Spaanse peper. Zet alles klaar in verschillende bakjes want ze kunnen niet allenmal in een keer in de pan. 
  3. Alvast de kleingesneden ui en knoflook goed bakken, met wat olijfolie. Ze moeten licht bruin worden en niet verbranden. Dus even blijven roeren. 
  4. Daarna de klein gesneden prei er bij doen, goed bakken tot dat het goed gaar is, en licht bruin is geworden. Op deze manier zijn de uien, knoflook en prei minder zwaar voor de darmen😉 en de gerecht beter verteerbaar.
  5. Voeg de in kleine blokjes gesneden winterpeen, roerbak alles 5 min. Voeg daarna de zoete aardappel ook in kleine gesneden blokjes. En laat het ook nog 5 min bakken. 
  6. Doe de rest van de groenten er bij, de in kleine stukjes gesneden sperziebonen, de in blokjes gesneden paprika’s en de in blokjes gesneden aardappelen. En de heel klein gehakt Spaanse peper zonder zaadjes. Ook het bouillon blokje. Voeg ook de kruiden bij, beging met 3/4 van de kruiden je kunt daarna altijd er bij doen dat is ook afhankelijk van jou smaak. Dan 200ml water. En kookt alles voor 10 min. moet niet pappig worden, dus even met een vork af en toe in prikken, om te kijken als het gaat is. 
  7. Waarschijnlijk is nu deze groenten gerecht gaar, proef dan om te kijken als je de rest van de kruiden er bij wilt doen. 
  8. Verdeel de groenten in de taco’s of tortilla’s. Doe er geraspte kaas er over heen en zet het in de oven voor ongeveer 15 min, tot dat de kaas gesmolten is. 
  9. Als je geen tortilla’s wilt gebruiken doe de groeten in een ovenschaal met de geraspte kaas er oven en laat de kaas smelten en gratineren in de oven.


Geen opmerkingen: