29-11-2020

Mascarpone crème met kruidcake en frambozen

 


Overheerlijke feestelijke dessert, het ziet er niet alleen heel aantrekkelijk uit, het smaakt ook heel lekker! 

Het is een geweldige combinatie van de mascarpone crème met de kruidige cake en de zuurtje/fris van de frambozen. Heb je een mooie glas bijvoorbeeld een mooie cognac glas, dan maakt het extra luxe.

Het is eigenlijk een makkelijk dessert maar echt heel erg lekker. 

Wil je dat de mascarpone crème mooi stevig word zonder toevoeging van slagroom? Volg dan mijn tip in het recept. 
Deze recept is voor 2 persone, een portie bevat 4,5 koolhydraten per persoon. 


De koolhydraten zijn geteld zonder toevoeging van de drank, omdat het dessert ook te maken is zonder het drank. 

Voor deze recept heb ik plakken kruiden cake gebruikt die al een tijdje er voor had gebakken en in de diepvries had bewaard, heel handig dan hoef je ze alleen van te voren te ontdooien, en dan is deze dessert heel snel klaar. 


Ingrediënten voor 2 portie

200 gr mascarpone 

20 gr Sukrin 1 (mag altijd meer)

1 eidooier (heel vers)

2 plakken kruiden cake (recept HIER

40 gr frambozen 

2 theelepels amaretto of andere lekkere drank zo als cognac. 

Ter garnering een blaadje munt of wat nootjes 

Tip: 

Wil je een stevige mascarpone crème hebben zonder toevoeging van slagroom? Dan moet je deze tip volgen van een Italiaanse chef: 

Maak je mascarpone 1 week voor dat je dessert wilt maken open, en zet dan de deksel weer er op en bewaar het in de ijskast. Op deze manier zal de mascarpone alle extra vocht verliezen (die kun je dan weg gooien) en kun je makkelijker kloppen tot een stevige crème. Je kunt het ook maken zonder deze tip, maar dan is de mascarpone crème minder stevig. 


Bereiding:


Voor deze recept gebruik ik eigeel, die niet gekookt wordt, deze recept is dan ook niet echt geschikt voor kleine kinderen of zwangeren vrouwen. Ik koop hele verse eieren en ik vind het niet erg om ze op deze manier te eten. Mocht je liever meer zekerheid willen vanwege mogelijke bacteriën dan kun je de recept volgen hier onder recept nr 1, en daarna over gaan tot de rest van het recept. Vind je niet erg om rouw eigeel te gebruiken? Volg dan gelijk het bereiding. 


Recept nr 1

Doe de erythritol/suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur. Doe intussen de eidooiers in een kom en klop die luchtig op. Blijf kloppen tot de suikersiroop 118-120 °C is. Giet de hete suikersiroop al kloppend bij de eidooiers en blijf kloppen tot het dooiermengsel afgekoeld is tot lichaamstemperatuur. Ga nu over tot de rest van het recept:


Bereiding

Mix de eidooier samen met de erythritol (ik heb Sukrin 1 gebruikt ik vind deze het lekkerste smaken in een koude dessert), voeg nu ook je favoriete alcoholische drank. 


Voeg langzaam de mascarpone ( je hebt de extra vocht die in de mascarpone is gevormd al weg gegooid) en blijft het lang mixen zeker voor 5 á 7 min (hangt ook van af welke mixer je gebruikt) tot dat je merkt dat de crème steviger word, als slagroom. 
Zet in een 2 mooi glazen een goed bodem van mascarpone crème, verkruimeld de cake er over heen (elke glas 1 plak cake) en doe ook de frambozen, dan bovenop de rest van de mascarpone crème. 

Ter garnering een blaadje munt of wat nootjes. 

Bewaar het dessert in de ijskast tot dat je het gaat eten 😋
Geen opmerkingen: