Echte Surinaamse familie recept!
Een heerlijke Surinaamse gerecht, die je echt moet proberen want dat wordt genieten😋😋 en je gaat het heel vaak maken.
Vele van jullie hebben vast roti gegeten, heerlijk ergens gekocht. Maar is eigenlijk zo veel lekkerder om het zelf te maken en helemaal niet moeilijk!
Deze recept komt van mijn schoonzoon, dus een echte Surinaamse recept, een aanrader want deze recept is geweldig lekker😋
De aardappelen worden samen met de kip gekookt, maar als je minder koolhydraten wilt eten, is het zonder de aardappelen ook heel lekker!
Wat er ook bij hoort is kousenband, die zijn vaak te vinden bij een toko, waar je ook de heerlijke roti vellen kunt kopen, die gemaakt zijn van gele spliterwten.
Ben heel erg benieuwd hoe jij het vind, laat een berichtje achter of deel een foto op Instagram met de link naar mij.
Deze gerecht inclusief de kousenband (zonder aardappelen en zonder roti vellen) bevat 7gr koolhydraten per persoon.
Eventueel een middelmatig aardappel van 70 gr bevat 13,3 koolhydraten.
Tips:
**Voor dit recept word er madame Jeanette gebruikt, maar ik kan me zo voorstellen dat het voor sommigen wat te pittig is.
In dat geval kun je beter een wat mildere variant gebruiken zoals bijvoorbeeld de jalapeño peper, of de Spaanse peper.
Wees voorzichtig met het snijden van de madame Jeanette. Wrijf niet in je ogen en was na het verwerken goed je handen met zeep. Het kan namelijk een flinke irritatie veroorzaken. Beter nog, draag handschoenen tijdens het verwerken van deze peper.
Ingrediënten 2 pers. :
- 1 Ui
- 3 Knoflook teentjes
- 1 Tomaat (of 2 theelepels tomatenpuree)
- 300 á 400 gr Kip (nooit gewone filet)
- 2 aardappelen per persoon(optioneel)
- Zonnebloemolie
- 3 eetlepels Nandan massala (zie foto) of maakt het zelf recept HIER.
- Zout
- Peper
- Handje gehakte peterselie
- 200 gr (of meer) kousenband of als je die niet kunt vinden harricot vert
- 1/2 Bouillonblok
- Madam jeanette (of Spaanse peper)* houd er wel rekening mee dat het heel scherp kan worden wees er voorzichtig mee.
Optioneel: 2 hard gekookte eieren
Optioneel: Roti vellen te koop bij de toko.
Bereiding:
Een dag van tevoren de kip wassen en inleggen met een beetje olie en massala kruiden. Naar wens kan hier ook wat zout en zwarte peper bij en geperste knoflook.
- Verhit de zonnebloemolie en fruit de geperste knoflook, ui en tomaten totdat de ui glazig is.
- Voeg de kip toe en bak deze totdat de kip aan alle kanten verkleurd is. Blus af met water en laat even koken (er moet niet teveel water bij, houd aan de je kip net een beetje onder staat).
- Voeg dan gesneden aardappel toe. (Het beste is om de aardappel in hapklare stukken te snijden, let wel op dat ze gelijk van grootte zijn zodat het gelijkmatig kookt).
- Voeg de bouillonblok toe naar smaak, de madam jeanette ( naar smaak) en zout en zwarte peper en laat het sudderen. Roer af en toe alles door. Als je de eieren wilt gebruiken voeg ze nu aan het gerecht toe.(lees onder aan hoe je ze moet maken)
- Wanneer de jus/saus ietwat aan het indikken voeg de peterselie toe en proef. Voeg naar smaak zout en/of peper toe. Wanneer de aardappelen gaar zijn en de saus ingedikt is het klaar. Laat nie te lang doorkoken anders kan de saus bitter worden.
- Als je hard gekookt eieren er bij wilt gebruiken volg dit: Kook de eieren in een pannetje (12-15 minutes) tot dat ze hard gekookt zijn. Laten afkoelen en pellen. De gekookte en gepelde eieren mag je eventueel frituren in een pan met olie, let op dat je tijdens het frituren de eigen een beetje laat rollen in de pan om aanbakken te voorkomen. De eieren worden later toegevoegd aan het kip gerecht. Het voordeel van gefrituurde eieren is dat de masala smaak beter in trekt. Je kan ook met een saté stokje voorzichtig wat gaatjes prikken ipv te frituren.
- Groenten even apart koken of stoven.
- en er bij serveren.
LET OP: Je mag heel scheutig zijn met de massala. De kip mag volledig bedekt zijn met het kruidenmengsel.
Wanneer de madam jeanette is toegevoegd in de pan let dan goed op dat deze NIET open barst. Haal de peper desnoods met het roeren even uit de pan om te voorkomen dat het hele gerecht té pittig wordt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten