06-11-2020

Hartige taart met asperges

 


Wat een feestelijk taart is deze, niet alleen heel mooi om te zien maar ook super lekker! Wil je iemand een cadeautje geven? Maakt dan deze taart succes gegarandeerd 😉 Deze taart is: Koolhydraatarm, lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch optie en zelfs niet veel calorieën!




Sommige vinden dat asperges een voorjaar groenten is, nou aangezien dat je deze groene asperges de hele jaar kunt kopen vind ik het heerlijk om ze vaker te eten. Asperges zijn heel gezond! Ze bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Ook nog heel fijn asperges zorgen op volkomen natuurlijke wijze voor het afdrijven van giftige stoffen uit onze lichaam. 

Daarnaast behoren asperges met 2,68 gram per 100 gram tot de eiwitrijkste groenten.


10 portie: 3gr  koolhydraten p.p.


Tips: 

** voor vegetarische versie gebruikt vegetarische spekjes of geen spekjes, dan smaakt het ook heel lekker!

**voor lactosevrij versie, gebruikt geraspte parmezaanse kaas en geraspte jong belegen (zonder lactose). Wel uitkijken met toevoeging van extra zout de spekjes en de parmezaanse kaas zijn al vrij zoutig.




Ingrediënten bodem:

100 gr. amandelmeel 

20 gr lijnzaad 

1 eiwit 

2 eetlepels olijfolie 

Stukje bouillonblokje 

Zout en peper 


Ingrediënten vulling 

1 hele ei en 1 eigeel 

200 gr Arla Lactosevrij roomkaas 

65 gr cherry tomaten 

50 gr geraspte mozzarella (niet de verse)

50 gr geraspte jong belegen 

120 gr groene asperges (al gekookt)

100 gr prei 

50 gr gerookte spekjes voor vegetarische versie doe er vegetarische spekjes of geen spekjes. 



Voor het bakken 



Na het bakken 



Bereiding :

Zet alvast de oven aan op 175 graden. 

  1. Maal de lijnzaad fijn met een machine of met de hand. Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en maak er een bal van.
  2. Leg de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Rol nu met een deegroller, zodat het overal even dik is. Het makkelijkst is precies de vorm te maken van je bak dan kun je het daarna zo inleggen inclusief het bakpapier, en desnoods de stukjes bakpapier die te veel zijn rond om knippen. Prikt met een vork in het hele deeg en zet het in de oven voor 15 min. Let op dat de randen niet te bruin worden, leg desnoods een velletje bakpapier er overheen, na 15 min kun je er uit halen en even laten afkoelen, laat de oven nog even aan.
  3. Was de prei, en snijd het in dunne ringetjes. Ga nu de prei karameliseren  voor het recept klikt HIER
  4. Kookt de groene asperges, tot dat ze bijna gaar zijn. Haal ze uit het water en laat ze op een boord of papier afkoelen. Bak ook de spekjes. Was de tomaten en snijdt ze in 2.
  5. Doe in een kom de roomkaas, 1 ei, de geraspte kaas, zout en peper, even goed mengen. Voeg ook de prei en de spekjes en ook even mengen. Snijd de asperges op maat om ze in de bakvorm te doen, je kunt de overgebleven asperges in kleine stukjes snijden en in het kaas mengsel toe voegen, of je doet er een gedeelte er van. Verdeel de kaas mengsel over de al gebakken taart bodem. Verdeel ook de asperges zo als op de foto en doe de in twee gesneden tomaten er tussen. 
  6. Bakt het in de oven voor 20 min met zilver papier er over heen. Na de 20 min kun je de zilver papier weg halen en laat je de taart nog 10 min licht bruin worden. Prikt het met een saté stokje om te kaas mengsel gaar is, als het stokje schoon blijft dan is het helemaal gaar en anders last je het nog een paar min in zitten. 
  7. Je kunt het warm eten maar ook koud. Je kunt het ook in punten snijden en invriezen ( uiteraard als de taart afgekoeld is)



Geen opmerkingen: