01-10-2020

De echte Klassieke Bolognesesaus.


“Ragù alla bolognese classico”
In het Nederlands: Klassieke Bolognesesaus. Wie kent het niet, deze heerlijke saus, de meeste mensen zijn er gek op. Deze klassieke Bolognese saus is een authentieke recept, het recept werd op 17 oktober 1982 gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna.


 Dé klassieke Bolognese saus, is dus niet een  vloeibare tomatensaus  zo als veel mensen denken, maar meer een vlees saus met een beetje tomaten. De klassieke Bolognese saus komt uit de stad Bologna, daar heeft die ook zijn naam aan te danken. Maar in Italië zijn er verschillende varianten van deze pasta saus die ook heel lekker zijn, elke streek heeft zijn eigen recept. Ik maak ook vaak een andere saus die meer vloeibaar is en met meer tomaten er in, op deze blog vind je het andere recept. Bolognese saus wordt meestal gegeten met verse tagliatelle, maar je kunt het natuurlijk ook met andere pasta’s eten. Voor lasagna zou ik adviseren om de saus te maken met meer tomatensaus, dus vloeibare.



Ja zelfs als je bezig bent met een koolhydraatarm dieet kun je deze pasta met Bolognese saus eten, gebruik dan speciale koolhydraatarm pasta. 

Een flink bord met 70 gr pasta (KLA) en flink saus bevat 23  gr koolhydraten. Wil je minder koolhydraten gebruikt wat minder saus of iets minder pasta. 

Serveer deze saus met geraspte Parmezaanse kaas.

Je kunt verse tagliatelle gebruiken, maar je kunt koolhydraatarm penne gebruiken, of glutenvrij pasta. Ik heb de penne van Atkins 70% minder koolhydraten gebruikt. 

De hele saus bevat: 28 koolhydraten 




Ingrediënten voor 4 pers. 

500 gr Rundergehakt 

250 gr Varkensgehakt (100%) 

300 g Tomatensaus zo als Bertolli 

50 gr Selderij 

50 gr Ui

50 gr Wortels 

250 ml Witte wijn

2 eetl olijfolie en een beetje roomboter 

3 L groenten bouillon

100 ml room ( of volle melk )

Zout en peper naar smaak

Optie:

50 gr gerookte spekjes (door mij extra toegevoegd het hoort niet bij het originele recept maar ik vind het lekker)

1 knoflook teentje (door mij extra toegevoegd het hoort niet bij het originele recept maar ik vind het lekker)


***TIP : als je geen groenten bouillon hebt gebruikt 3 L water en 1 groenten bouillonblokje. 




Bereiding: (Voorbereiding: 20 min, koken 3 uur )

  1. Maakt de ui, knoflook, wortel, selderij heel fijn met een mes of doe het in een keuken machine. 
  2. Doe de olijfolie en een beetje roomboter in een pan en voeg de gehakte kruiden toe. Laat het 10 min. bakken, en blijft het af en toe roeren. 
  3. Voeg nu de spekjes, en bakt het even mee. Nu kun je de twee gehaakt soorten toe voegen, laat het ook zeker 10 min bakken maar blijft het steeds roeren. 
  4. Giet de witte wijn over het gehaakt, zodra de alcohol is verdampt en de bodem weer helemaal droog is, voeg je de tomatensaus aan toe.
  5. Giet dan slechts 1 van de 2 liter bouillon erbij, voeg wat zout en peper bij. Als je geen bouillon hebt doe dan het  bouillonblokje en water aan plaats van bouillon. Goed roeren en laat het zachtjes sudderen met deksel voor een uur, af en toe roeren.
  6. Na het eerste uur kun je nog een half liter bouillon (of water)  toevoegen, mengen en nog een uur laten koken. Giet aan het einde van het tweede kookuur de laatste half liter bouillon (of water ) erbij en laat het nog een uur koken op laag vuur niet vergeten om het regelmatig te roeren. Zo kookt de ragù saus minimaal 3 uur. 
  7. Aan het einde van de bereiding is het als resultaat een droge Bolognese saus, zo hoort het ook te zijn. Breng het op smaak met zout en peper, voeg als laatst de melk of room toe,  nog een laatste keer roeren en de bolognesesaus is klaar voor gebruik. Eigenlijk is het lekkerste als je deze saus de dag er voor maakt dan trekken alle smaken extra in. 
  8. De saus kun je maximaal 2-3 dagen bewaren, afgedekt in de koelkast. Als je wilt, kun je de saus ook invriezen.



Geen opmerkingen: