30-09-2020

Zelf paprika’s tapenade maken



Heb je deze tapenade wel eens gegeten? Heerlijke recept om het zelf te maken, en als je het nog niet kent, maar je houd van de smaak van de paprika’s, dan is nu het moment gekomen om het uit te proberen, je zult het super lekker vinden. 




Waarom zelf maken als je tapenade makkelijker kunt kopen in de winkel? Nou om drie redenen: 1) de smaak, zelf gemaakt is zo veel lekkerder en natuurlijk dan gemaakt in de fabriek. 2) Het is veel gezonder om gerechten te eten die thuis zijn gemaakt. 3) En is super leuk om te doen!

Deze tapenade is heel erg lekker om te eten met stokbrood, met koolhydraatarm crackers, zelfs als beleg voor je brood 😉

Is paprika’s tapenade gezond? 

Ja zeker! Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C. Er is een flinke lijst aan andere vitamine en mineralen die te vinden zijn in de paprika’s. 

Hoe maak je het?


voor 1 potje

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika
  • 6/8 zwarte olijven
  • 1 klein teentje knoflook (optioneel)
  • 25 gr pijnboompitten 
  • eetlepel olijfolie
  • Zout en peper
  • natuurlijk : een schoon potje

 



Bereiding: 

Doe het roosteren van de paprika’s ruim tijd er voor, zo dat ze goed kunnen af koelen. 

Zo ga je ten werk:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat onder de rooster waar je de paprika’s gaat leggen.Dat is nodig want de paprika’s gaan vocht lekken.
  2. Was de paprika’s onder koud stomend water en droog ze af. Leg de paprika’s op het rooster en plaats het in het midden van een op 180 ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende 30 minuten. Keer de paprika’s regelmatig zodat ze rondom blakeren. Ze mogen een beetje zwart worden maar niet te erg. Laat daarna de paprika’s afkoelen in de oven. 
  3. Rooster ondertussen heel kort de pijnboompitten in een koekenpan, laat ze niet tè bruin worden anders worden ze bitter.
  4. Als de paprika’s goed afgekoeld zijn, kun je het velletje makkelijk los pulken. Haal al de pitjes er af en zet de schone stukken paprika’s op een bord. Het is even een vervelend werkje maar als je het vaak doet gaat het heel snel. 
  5. Doe de ontvelde paprika’s samen met de pijnboompitten, olijfolie, de knoflook en de olijven in de keukenmachine. Zet de keukenmachine net zolang aan tot de massa niet tè glad is, is juist leuk om een beetje structuur te zien. Proef nu de paprika tapenade en breng op smaak met peper en zout.



Tip: 

  1. doe de knoflook eerst in een knoflook pers en dan in de machine dan heb je geen harde stukjes in je tapenade. 
  2. Altijd de tapenade proeven, wat mis je? Iets meer zout, peper, olie? 
  3. Optie om toe te voegen: verse peterselie, citroen, kappertjes of aan plaats van pijnboompitten cashewnoten😉 Geniet er van😋


Geen opmerkingen: