16-09-2020

“Peperonata” gebakken paprika’s.


Dit is een Italiaanse gerecht waar je mij voor wakker kunt maken! Ik zou het elke dag kunnen eten, zo geweldig lekker smaakt het. Als kind als we soms mochten kiezen wat we wilde eten was dit een van mijn keus en mijn moeder kon het heel lekker maken! Dit klassieke Italiaanse groentegerecht kan op tal van manieren geserveerd worden. 


Je kunt het als bijgerecht eten met een stuk vlees, of iets vegetarisch of zelf met vis. Je kunt het laten afkoelen en serveren als antipasto of op een bruschetta, succes gegarandeerd 😉.

Wat ik zelf ook heerlijk vind is het samen eten met een ciabatta broodje. Probeer het de dag er na (als er iets van over blijft, helaas niet altijd omdat het TÉ lekker is ) op z’n knapperig broodje te doen en het smaakt super lekker.

Is paprika gezond?

Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter. Paprika bevat naast vele vitamines ook enorm veel voedingsstoffen en vezels. Mineralen en antioxidanten.

Als je dit gerecht nooit hebt gemaakt of gegeten, dan zul je wel enthousiast worden.




Ingrediënten(voor 4 personen)

  • 8 middelgrote paprika's (rode of rode en geel) 
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 knoflook teentjes (mag ook iets minder, maar ze worden niet opgegeten)
  • Handje gehakte verse peterselie of wat verse basilicum.
  • zout en peper
  • Optioneel: wat zwarte olijven 


Bereidingswijze

  1. Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadjes en snij ze in repen.
  2. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin even de knoflook (de knoflook moet je heel laten, natuurlijk zonder velletje, zo dat je het later weg kunt halen. Let op de knoflook niet bruin laten worden dan word het bitter).
  3. Doe de paprika erbij en bak ze met redelijk hoog vuur in de olijfolie tot ze enigszins beginnen in te slinken. Wel goed blijven roeren, dus er bij blijven wat ze kunnen snel verbranden.
  4. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe nu de deksel losjes op de pan en stoof de paprika circa 15-20 minuten op een laag pitje tot de paprika zacht is. De paprika’s moeten zacht aanvullen anders zijn ze minder lekker. Je kunt het ook een paar uur van te voren maken en op het laatst opwarmen of zelfs koud eten, want dan smaakt het ook erg lekker. Als laatste doe er een beetje gehakte verse peterselie of wat verse basilicum. Geniet er van 😋


Geen opmerkingen: