18-09-2020

Chocolade taart ( koolhydraatarm)


Chocolade is zo lekker! Maar meestaal vol suiker en dan niet echt gezond. Dan maken we toch een heerlijke chocolade taart met goede en lekkere ingrediënten, waar we zonden schuld gevoel van kunnen eten 
😉😂 dus toch lekker genieten van chocolade!



 Ja zelfs als je je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet kun je heerlijk snoepen. Ik heb deze taart als ontbijt gegeten en het smaakte super lekker. Maar natuurlijk ook als gebakje bij de koffie is het een traktatie, ook als je niet wilt afvallen is het een goed recept want bevat geen zooi en ook geen geraffineerde suikers. Is cacao (zonder toegevoegde suiker) gezond? Ja zeker, cacao is goed voor onze bloeddruk, heeft hoge antioxidantenwaarden, bevat koper en magnesium. En cacao heeft de reputatie mensen euforisch en gelukkig te maken 😃 alle reden om deze taart te maken! Lekker glutenvrij en lactosevrij, vegetarisch en weinig koolhydraten. 

Ik heb een klein taart gemaakt waarvan je in 8 stuks kunt snijden elke stuk bevat: 

3,75 gr koolhydraten 

307 calorieën 





Ingrediënten:


Bodem:

100 gr amandelmeel 

50 gr roomboter (of plantaardige boter)

30 gr erythritol (mag ook meer of een ander zoetstof gebruiken)

Snufje zout

Optie: je kunt de bodem met een neutrale smaak maken maar je kunt ook wat kokos rasp, of vat vanille of wat kaneel aan toe voegen. Wat het beste bij jou smaak past. Ik vond kokos rasp lekker bij smaken.


Vulling:

250 gr. mascarpone (is online lactosevrij te vinden)

150 gr roomkaas (lactosevrij of gewoon)

60 gr erythritol (mag je ook meer gebruiken of een ander zoetstof gebruiken)

30 gr cacao poeder 

8 frambozen (ong. 30 gr) voor decoratie 

 à 3 zakjes Agar Agar 4 à 6 gr. 


Optie : je kunt aan de vulling gemalen noten toevoegen of een beetje  drank, het is een basis en je kunt er mee varianten maken 😉


****iets over Agar Agar: De gewone gelatine is een dierlijk product, wordt gemaakt van runder- of varkenscollageen. Als vervanging voor gelatine kun je daarom agar agar gebruiken. Agar is een biologische en vegetarische geleermiddel. Agar word gemaakt van algen. Het woord agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei 😃. Je koopt het in toko’s en natuurvoedingswinkels in poedervorm, maar bijvoorbeeld ook bij Holland & Barrett. Dit poeder los je op in kokende vloeistof (water, melk of room) en voeg je daarna toe aan de rest van het gerecht. Een nadeel van deze vegetarische vervanger is dat ze na ca. 2 dagen zijn bindingskracht verliest. En helaas bind het ook niet heel goed met chocolade. Daardoor zal de vulling niet heel stijf worden. Wil je liever gelatine gebruiken? 

Voor 1 liter vloeistof gebruik je dus;

  • 12 gelatineblaadjes of te wel 21,5 gram aan gelatineblaadjes
  • 18 gram gelatinepoeder




Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, snufje zout, zoetstof aan een grote kom (en extra smaak aks je dat wilt). Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (16 of 18 of 20 cm, ik heb een vorm van 16 cm diameter gebruikt, dan is de bodem dikker maar ook de vulling) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna het boden goed afkoelen in de vorm buiten de oven.
  3. Meng met een lepel de mascarpone en de roomkaas, tot dat het een geheel is. Voeg dan de cacao poeder toe. 
  4. Verwaand 3 eetlepels water met het erythritol tot dat het smelt, voeg daarna de Agar Agar aan toe (je mag ook andere gelatine gebruiken, lees dan op de verpakking van de gewone gelatine hoe je die moet bereiden). Voeg het geheel aan de cacao mengsel, goed samen mengen met een lepel tot een geheel. Wel opletten want de Agar word snel hard en als je te last bent moet je alles door een zeef doen ( ook geen ramp 😃) Als de taartbodem nog niet is afgekoeld bewaar de vulling in de ijskast. 


  1. Verdeel de taart vulling op de taartbodem, maak de bovenkant mooi glad  en laat nog eens een paar uur opstijven in de ijskast. Voor het serveren ga je het mooi garneren met de frambozen. 

De taart blijft 3 dagen goed in de ijskast maar je kunt het ook in plakken snijden en invriezen, de smaak is na het ontdooien heel goed maar de vulling is wel slapper. 

Het beste is om deze taart in de avond te maken dan kan het de hele nacht op stijven. 




Geen opmerkingen: