26-09-2020

Ontbijt citroen cake.

Misschien komt het door mijn Italiaanse achtergrond maar ik vind ontbijten met een heerlijk stukje cake erg lekker, das voor mij een goed begin van de dag. Ik had z’n zin in citroen cake, en het is goed gelukt, het smaakt heerlijk. 


Deze cake is  glutenvrij, lactosevrij en koolhydraatarm. Moet wel zeggen dat het een echte ontbijt cake is om te eten samen met roomboter of roomkaas, zo smaakt het erg goed. Maakt het in de avond dan heb je bij het ontbijt lekkere cake staan 😋


Voor de cake gebruikte ik amandelmeel, 
is amandelmeel gezond?

Ja zeker! Amandelen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen B1, B2 en B6. Ook zijn de noten rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zink en ijzer. Vanwege de hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en het lage koolhydraatgehalte zijn amandelen geschikt voor een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet.

Amandelmeel zit boordevol gezonde vetten en vitamine E, en wat ook fijn is het geeft je een vol gevoel. Dit komt door het hoge gehalte aan vetten en eiwitten.

Elke plak cake bevat: 

2,31 gr koolhydraten 

143 calorieën ( met roomkaas er op natuurlijk meer 😉)



Hoe maak je deze cake? 


Ingrediënten (voor 12 plakjes cake): 


*160 gr amandelmeel 

*1 citroen (het liefst biologisch)

*4 eieren 

*50 gr roomboter (of plantaardig boter)

*60 gr Erythritol

* 2 theelepels bakpoeder (optie, ik gebruik het nooit, maar het mag)

*120 gr lactosevrij roomkaas (of andere roomkaas)

* Snufje zout




Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de roomkaas en boter op kamer temperatuur zijn.
  2. Split de eieren van elkaar en zet ze in twee mengkommen. Klopt het eiwit stijf met een snufjes zout. Je eiwit  is pas helemaal stijf als je de mengkom kan omkeren zonder dat er eiwit valt!
  3. Mix de erythritol met de dooiers, voor ongeveer 3-4 minuten. Voeg de boter en het roomkaas , en meng het tot een glad mengsel. Was het citroen heel goed en droog het af, raspt een hele citroen boven het deeg, maar kijk uit om niet het witte deel van de schil mee te raspen want die smaakt bitter. Voeg vervolgens het sap van een half citroen er aan toe. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat, en voeg dan de amandelmeel en als je wilt de bakpoeder, goed door. 
  4. Als laatste voeg het het eiwit, doe dit heel rustig en voorzichtig, beetje bij beetje. Giet het beslag in een goed beboterd bakvorm ( je kunt ook aan de onderkant een reep bakpapier zetten dan blijft de cake minder snel plakken). Maak de bovenkant glad en zet het in de oven. 
  5. Bak het voor ongeveer 45 minuutjes.  Als de bovenkant te donker word kun je na 35 min wat zilverpapier er op doen. Goed laten afkoelen, pas uit de vorm halen als het echt afgekoeld is en geniet er van 😋


Tips: 

***Ik gebruik bewust geen bakpoeder omdat ik het zonder enige toevoeging wil bakken, maar je kunt natuurlijkere bakpoeder er aan toevoegen als je dat graag wilt. Ik klop het eiwit stijf en dat werkt ook heel goed, aan plaats dan bakpoeder. 

***Je kunt het cake in plakken snijden en afzonderlijk inpakken en in de diepvries bewaren, dan blijft het 3 md goed.

***Doe er wat roomkaas  of boter op de plakjes cake dan smaakt het  extra lekker.





Geen opmerkingen: