24-09-2020

Hummus zelf maken.


Wat is hummus precies? 

Hummus bestaat traditioneel uit kikkererwten, tahina (pasta gemaakt van sesamzaad), knoflook en citroensap. 



Deze ingrediënten zijn in de Arabische wereld en Israël al honderden jaren aanwezig. In veel culturen is hummus een belangrijk onderdeel van de lokale keuken en cultuur geworden. En ook in Nederland is het een populaire gerecht.

Het smaakt heerlijk bij stokbrood of zelfs op je boterham, het is eigenlijk zo makkelijk om te maken dat je in 5 min klaar bent, en zo als met de meeste dingen, zelf gemaakte eten is lekkerder dan kant en klaar uit de fabriek. Helaas is hummus niet echt heel erg koolhydraatarm, ik eet het maar dan met mate 😉.

 


Mijn dochter die vegetarisch is, vind het gelukkig  erg lekker en maak ik het vaak voor haar. Deze gerecht is heel gezond en  zeker voor vegetariërs!

Waarom is hummus gezond? 

Het bevat veel eiwitten en vezels. In kikkererwten zit ook veel ijzer, folaat, fosfor en vitamine B. Deze combinatie maakt dat hummus de ideale snack is voor vegetariërs en vegans, die deze voedingsstoffen net missen omdat ze geen vlees eten.” Andere ingrediënten zo als citroen (rijk aan vitamine C) en knoflook ( goed voor je hart en vaten) olijfolie zijn ook heel gezond. 

Hoe maak je hummus?


Ingrediënten: 

*265 gr ( blik ) kikker erwten 

*1 teentje knoflook 

*1/2 theelepel zoete paprika poeder 

*Half citroen sap

*Olijfolie 3 eetlepels 

*Zout en peper naar smaak 

*Half eetlepel thahin  (dat is smaak afhankelijk ik vind het zelf niet lekker als er té veel in zit maar je mag er meer bij doen)





Bereiding: 

Was de kikkererwten onder koud water, doe dan alle ingrediënten in een keuken machine. 

Ik doe de knoflook apart persen en dan ook bij de ingrediënten, dan is het echt goed fijn. 

Als alles gemalen is, proef je het en voeg dan naar jou eigen smaak wat extra citroen of zout of paprika poeder. Je kunt het garneren met peterselie of paprika poeder, en een beetje olijfolie. In de ijskast blijft het ongeveer 3 dagen goed.


Geen opmerkingen: