23-09-2020

Kipfilet met paddestoelen roomsaus en bimi.


Deze recept maakte mijn moeder vaak toen we klein waren, vroeger was dat een feestelijke maaltijd maar nu eten we dat vaak, en is voor ons heel gewoon geworden. Maar het blijft een heerlijke maaltijd en eigenlijk vind ik het nog steeds een beetje feestelijk. Ken je deze groenten: Bimi? 



Is eigenlijk een familie van de broccoli maar het smaakt minder sterk en veel lekkerder vind ik zelf. Je kunt ze kopen bij de groenten winkel, maar veel supermarkten verkopen het ook. Let bij het kopen op dat de stengels mooi helder groen, stevig en gaaf zijn. Het is niet bezwaarlijk als de bloemschermen een beetje los staan: die zijn namelijk van nature minder dicht en hecht dan van broccoli. Bimi is heel gezond. Het zit boordevol antioxidanten en vitamine C. Ook is het rijk aan vitamine A, foliumzuur en een aantal belangrijke sporenelementen, waaronder calcium, ijzer en zink.


Maar nu het belangrijkste: de recepten 😃

Deze gerecht heeft een laag percentage aan koolhydraten.

Per persoon inclusief de bimi en de toegevoegde amandelmeel: 

Koolhydraten 8,3 gr. 

Calorieën 530 


Ingrediënten 2 personen

Kip en saus: 

250 gr. Biologisch Kipfilet

200 gr. paddenstoelen-melange

1 knoflook teentje

1 kleine ui

Olijfolie en roomboter (je kunt de lactosevrij gebruiken)

1 takje rozemarijn, tijm, salie.

Zout, peper

100 ml. witte wijn

130 ml. slagroom (verse room) (je kunt de lactosevrij gebruiken)

1/4 groenten bouillonblokje (mag meer als je het lekker vind)

Eventueel om de saus dikker te maken wat maizena of voor minder koolhydraten 10gr amandelmeel.


Groenten ( Bimi) :

300 gr Bimi

2 teentjes knoflook 

Olijfolie 

Zout en peper 

 kleine gedroogde Spaanse pepers ( mag meer als je van heet hout)


Bereidingswijze bimi:

Was de groenten en snij een stukje van de steeltjes er af. Kook het in gezouten water tot dan het net nog te hard is. Nog beter natuurlijk als je ze kunt stomen, dan hou je de meeste vitamine van de groenten. Doe in een wok pan wat olijfolie met 2 teentjes knoflook en twee kleine pepertjes. Als de knoflook goudbruin is voeg de bimi toe en makt het mee, doe er wat peper bij als je het lekker vind. Op deze manier smaken ze extra lekker. 




Bereidingswijze kip en saus. 


  1. De paddestoelen schoonmaken en in vieren snijden. De ui en knoflook in kleine blokjes snijden, en ze goud bruin bakken met wat olijfolie. Hak nu ook de kruiden klein, voeg de paddestoelen en de kruiden toe. Zout en peper naar smaak toevoegen. Laat ze 2/3 min. bakken. 
  2. De wijn langs de rand van de pan erbij schenken, (nog steeds op een hoog vuur) aan de kook brengen en laten koken tot ca. de helft van het vocht verdamp is. ca. 2 min. 
  3. De 1/2 bouillonblokje toevoegen (fijn kruimelen met je finger) en dan een kopje heet water er bij.  Het vocht weer laten koken tot de saus iets dikker begint te worden ca. 2 min.
  4. Nu kun je ook de room er bij doen en ook een paar minuten laten koken op zachte vuur. Als de saus te vloeibaar is meng er wat maizena of amandelmeel bij zo dat het wat indikt. 
  5. De kipfilet in stukjes snijden als ze te groot/dik zijn. Stukje boter smelten in een ruime koekenpan en hierin de kip bakken, als het gaar is haal ze er af en doe het ze op een boord met de saus er op, en de bimi er naast. 

Geen opmerkingen: