12-09-2020

Gezonde (wortel taart) carrot kruidcake.

 


Oh deze koolhydraatarm cake is werkelijk heel erg lekker! En ook gezond, dus perfect als ontbijt te gebruiken. Het is een sponzig achtige smeuïg cake, dus totaal niet droog. 



Super makkelijk om te maken en je huis ruikt heerlijk naar de speculaas kruiden. Sommige vinden het een herfst cake, maar ik vind het altijd lekker ook al is het super heet buiten 😂🤣.

Wortels zijn gezond en werden vroeger als zoet middel gebruikt, daardoor zou je minder suiker of zoetstof nodig moeten hebben.

Ze bevatten veel mineralen zoal calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor. En natuurlijk ook veel vitaminen. Ik heb de wortels eerst gekookt, omdat ze op deze mannier veel beter te verteren zijn en ook zoeter smaken.


Als je er 10 goede plakken van snijdt (noten als garnering niet mee geteld) bevatten ze per plak: 

❣️202  Calorieën 

❣️3,17 gr. Koolhydraten 


Hoe maak je deze cake?


INGREDIËNTEN

160 gram amandelmeel 

4 eieren

60 gram roomboter (of plantaardig boter)

2 theelepels bakpoeder ( optie)

2 theelepel vanille-aroma

Snuf zout

70 gr erythritol  (of andere zoetstof naar smaak)

5 gr speculaas kruiden, meer mag ook. 

150 gr bos peen (gewicht is als het al schoongemaakt is)

100 gram roomkaas, ik gebruikte de lactosevrij (of andere roomkaas) 

Optioneel: Ter garnering verschillende noten. 



 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de roomkaas en boter op kamer temperatuur zijn. 
  2. Maak de peentjes schoon, en snij de boven en onder kant af. Nu kun je ze wegen tot 150 gr. 
  3. Snij ze in kleine stukjes en kook ze (zonder zout 😂) gaar. Pureer ze daarna met een mixer.
  4. Split de eieren van elkaar en zet ze in twee mengkommen. Klopt het eiwit stijf met een snufjes zout. Je eiwit  is pas helemaal stijf als je de mengkom kan omkeren zonder dat er eiwit valt!
  5. Mix de erythritol met de boter, roomkaas , vanille en de speculaas kruiden tot een glad mengsel en voeg vervolgens de dooiers toe. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat, en voeg dan eerst de amandelmeel en bakpoeder, goed door roeren en vervolgens de peentjes bij doen. 
  6. Als laatste voeg het het eiwit, doe dit heel rustig en voorzichtig, beetje bij beetje. Giet het beslag in een goed beboterd bakvorm ( je kunt ook aan de onderkant een reep bakpapier zetten dan blijft de cake minder snel plakken). Maak de bovenkant glad en doe er (optioneel) een mengsel van ongezouten noten er op. 
  7. Bak het voor ongeveer 45 minuutjes.  Als de bovenkant te donker word kun je na 35 min wat zilverpapier er op doen. Goed laten afkoelen en genieten 😋






Geen opmerkingen: