16-08-2020

Zalm in dille roomsaus

Heerlijk gerecht en snel klaar gemaakt. Deze recept maak ik al jaren, en het is altijd een feest als we het eten. 



Dille is een heerlijk zacht kruid met een verfijnde smaak. Past perfect bij vis en bij asperges. Deze saus kun je dus ook maken bij andere vis of asperges. 

Leuk om te weten: 

Dille is rijk aan vitaminen C. 

Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen. 

Dille bevordert de spijsvertering en eetlust. Daarnaast werkt het kruid slijmoplossend en krampstillend. Het vermindert de hik, buikpijn, en  darm gassen.


Het is een gerecht met heel weinig koolhydraten dus ook perfect voor een koolhydraatarm dieet of keto dieet. 

Deze gerecht met saus bevat:

10 Gr koolhydraten per persoon 

En 500 calorieën 


De ingrediënten voor 2 personen 

❣️2 stuks zalm filet of zalm forel 


Ingrediënten voor de saus:

❣️Een klein ui of anders de helft van een ui.

❣️Bosje verse dille

❣️100 ml witte wijn

❣️125 ml verse slagroom (kan ook lactosevrij)

❣️1/4 stukje bouillonblokje groenten

❣️zout en peper naar smaak. 

❣️stukje roomboter (kan ook lactosevrij)

❣️limoen



Bereiding saus:

Als eerste voeg je wat boter in de pan en fruit de klein gehakte ui er in. Laat even een paar minuten gaat worden tot dat het goudbruin is.

Blus het dan af met de witte wijn. Voeg vervolgens de verse room toe en het fijn gemaakte bouillonblokje en roer even, laat het vervolgens nog even zacht koken.

Als laatste  voeg je het fijn gemaakte dille, en het rasp van het limoen. Laat het nog 2-3 min koken. 

Doe deze saus in een blender en mix het fijn. Op deze mannier komen alle ingrediënten heerlijk samen en de saus krijgt een licht groen kleur wat ook heel leuk is. Doe de saus terug in de pan, proeft het even en voeg naar smaak zout en peper. 


Bereiding zalm filet:

Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en doe wat boter erin. Leg de zalm in de pan. Keer de visfilets na 2 min. om en laat nog een paar minuten bakken tot hij bijna helemaal gaar is, maar bakt het niet te lang anders word het droog. Dus je kunt de zalm beter te vroeg dan te laat uit de pan halen. Van binnen mag-ie best een beetje glazig zijn. Als je denkt ‘hij is er nog niet niet’, is dat het moment dat de zalm uit de pan mag.

Nu kun je de zalm op een bord doen met wat saus er onder. De rest van de saus kun je in een schaaltje serveren. 

Geen opmerkingen: