13-08-2020

Vegan ijs met pindakaas, kokosmelk & kaneel. En chocolade saus.

 


Dit is een super lekker en gezonde ijs! Je kunt het maken zonder ijsmachine en is snel en makkelijk te maken! Je hebt wel een hoop geduld nodig want ijs moet een tijd in de diepvries staan (helaas 😂).



Het beste is het ook om te plannen wanner je het wilt eten zo dat je het 12 uur van te voren kunt maken. Het ijs is in 5 min voorbereidt, dus zo gedaan 😉.

Er zit een bijzonder ingrediënt in : kikkererwten! Ik hoor je al denken “uhm kikkererwten ?” Je proeft ze niet in het ijs en ze zijn echt wel belangrijk want ze zorgen er voor dat het ijs lekker zacht en romig is. Maar wat ook heel interessant is het maakt deze ijs extra gezond vol eiwitten, dus ideaal bijvoorbeeld voor vegetariërs ... Ik maak vaak zelf ijs, want je kunt mij wakker maken voor ijs 😃 ben er gek op. Kwam deze recept tegen en werd nieuwsgierig, ik ben aan de slag gegaan en het smaakt geweldig! Alle credits van dit recept gaan dus ook naar @zonderzooi ( dankjewel Dalí 😘) en het oorspronkelijke recept kwam weer van @nourishedbycaroline ( Thanks Caroline 😘

Het originele recept bevat dadels als zoetmiddel, maar als je aan plaats van dadels zoetstof gebruikt dan is het ook geschikt voor een koolhydraten arm dieet. 

Per persoon bevat het (zonder dadels en zonder saus): 

12 Gr. koolhydraten

400 calorieën 


Het originele ijs recept voor 4 personen:


140 gram kikkererwten (Uit blik of een glazen pot)

130 gram medjoul dadels

125 ml 100% pindakaas

1 theelepel vanille extract

400 ml kokosmelk in blik

1/2 theelepel kaneel

Snufje zout

Wil je het koolhydraat arm maken?

Gebruikt naar smaak erythritol aan plaats van dadels. 



Bereiding: 

1. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze even af met water. 

2. Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine en mix het tot een egale massa.

3. Giet dit mengsel in een afsluitbaar bakje en plaats het minimaal 12 uur in de vriezer.

4. Haal het ijs uit de vriezer en maak per persoon een bakje met 2-3 bolletjes ijs. Garneer het ijs met de chocolade saus en wat extra noten. 

Heel belangrijk!

Het ijs is het lekkerste na 12 uur in de diepvries dus als je bij een etentje wilt gebruiken zorg dat je het 12 uur daarvoor maakt. 

Na 15 uur in de vriezer wordt dit ijs harder dan normaal ijs, dus moet je het wat langer laten ontdooien. Laat het ijs dan minimaal 40 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het serveert. Nu kun je er bolletjes van maken met een ijsschep.Geniet er van!



Recept chocolade saus :

Nodig voor 1 klein kommetje (voor 2 personen)

2 kleine eetlepel vegan boter of geurloos kokosolie. 

2 eetlepels rauwe cacao

1 eetlepel agave siroop (of meer als je van zoet houd)

1 eetlepel plantaardige melk


**Niet vegan? Gebruik dan roomboter en volle melk. 




Bereiding: 

Verhit een klein pannetje op laag vuur en smelt hierin het kokosvet, voeg het cacao toe en blijft het roeren (halt het even van het vuur, het mag niet verbranden).

Doe nu naar smaak het agave siroop, en het 

Blijven roeren! Halt het ook van het vuur als het gebonden is. 

Denk er wel aan dat de saus indikt als hij afkoelt.

Geen opmerkingen: