09-08-2020

Spaghetti alla carbonara.


De “ spaghetti alla carbonara “ komt oorspronkelijk uit de stad Rome, nu bekend door de hele wereld. Het is een zeer smakelijk gerecht en wordt bereid met verse eieren, wij halen ze altijd bij een boer, maar dat zal niet voor iedereen mogelijk zijn. 



Zorgt in ieder geval dat jou eieren echt van goede kwaliteit zijn en vers. 

Spaghetti gerechten zijn in Italië geen hoofdgerechten, maar een “primo” het eerste gerecht. Daarna word er als “secondo” tweede gerecht, een stuk vlees of vis gegeten en wat groenten er bij of een salade. Daarom zijn de pasta portie niet zo groot en word er 80 gr per persoon hanteert. Ik heb er 100gr van gemaakt om het als hoofdgerecht te maken. 

In het originele recept word geen room gebruikt, room maakt de pasta ook veel te zwaar. De kaas die gebruikt word is pecorino, een Italiaanse schapenkaas die vrij scherp en zoutig smaakt. En als spek word guanciale gebruikt. 

Guanciale is in het Nederlands vertaald kinnebakspek, en niet overal te verkrijgen. Maar als je goed zoekt kun je het online krijgen en anders in een Italiaanse delicatesse winkel. Ik vind het vrij prijzig voor mijn budget en gebruik daarom gerookte spekjes of pancetta blokjes die zijn minder vet en minder zout. 

TIP: leest eerst de recept goed door voor dat je aan het werk gaat. 


Ingrediënten 2 persoons 

200 gram Spaghetti (bij voorkeur van De Cecco) of glutenvrij als het voor jou nodig is. 

3 verse eieren

Olijfolie

75 gram Pecorino Romano kaas of Parmezaanse kaas ( in Parmezaanse kaas zit er geen lactose)

175 gram guanciale – alternatieven zijn pancetta blokjes of gerookte spekjes 

** (TIP: voor vegetariërs: mijn dochter die vegetarisch is gebruikt voor deze gerecht vegetarische spekjes )

Zeezout

Vers gemalen zwarte peper 

Bereiding:

  1. Zet alvast een pan water op het vuur voor het koken van de spaghetti.
  2. Als je guanciale gebruikt snij deze in kleine blokjes. 
  3. Bak de stukjes guanciale of de gerookte pancetta of spekjes zonder olie in een pan, ze moeten niet te hart gebakken zijn, dat smaakt niet lekker in deze recept. 
  4. Rasp de kaas, ik gebruik parmezaanse kaas, het originele recept is met pecorino die heeft een vrij scherpe smaak, daar moet je van houden. Je zou ook de helft van bijden kaas kunnen gebruiken. 
  5. Scheid de dooiers van het ei en doe deze in een kom of schaal, klopt ze goed door en doe er twee of drie eetlepels geraspte kaas door heen en gemalen peper. Goed door kloppen tot een mooie saus. 
  6. Zodra het water voor de pasta kookt, schep je hier een flinke eetlepel zeezout in. Wees niet bang dat gaat in een pan met veel water en je spaghetti worden niet té zout.
  7. Als de spaghetti bijna klaar zijn, je moet ze vaak proeven, ( voor deze recept moeten de spaghetti bijna al dente zijn, dus nog net niet goed eigenlijk. Dat is omdat ze nog verder bereiden.)
  8. Voordat je de spaghetti afgiet, schep je met een beker wat kookvocht uit de pan. Pas daarna giet je de pasta af en doe je deze weer terug in de pan, met vuur aan. Doe nu een beetje kookvocht door de spaghetti en blijft het roeren tot dat het vocht wat dikker is geworden, zet het vuur niet té hoog. 
  9. Voeg nu het 2/3 van het spek met een klein beetje spekvet bij de pasta,(de rest van het spek doe je op de borden) en roer het goed door. 
  10. Haal het nu van het vuur af, en voeg het mengsel van kaas en eigeel aan de spaghetti terwijl je blijft roeren. Heel belangrijk roer goed door! Als de saus klonterig blijft, kun je nu beetje bij beetje wat van het zoute kookwater toevoegen. Blijf roeren en je zult merken dat er langzaam een mooie gladde Carbonara saus ontstaat. Als je ze op de borden doet kun je ze nog garneren met de rest van de spek en een beetje geraspte kaas. 



Geen opmerkingen: