06-08-2020

Salade nicoise het klassieke recept.



Deze heerlijke zomerse Franse salade is erg lekker en makkelijk te maken en ook als hoofdmaaltijd te eten. Er zijn vele varianten maar ik heb gekozen voor de echte klassieke recept, precies zo als ik het altijd als kind en later ook, in zuid Frankrijk heb gegeten. 



De salade niçoise is een combinatie van vis groenten en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice.  Als dressing word er Vinaigrette gebruikt ook een klassieke salade saus uit de Franse keuken. 

Er worden ook sjalotjes gebruikt, die hebben een fijnere smaak dan de ui.


Ingrediënten Klassieke Franse vinaigrette:


1 el rode wijnazijn

3 el olijfolie extra vierge

1 tl Franse mosterd

Kruid de vinaigrette naar eigen smaak met zout en peper


Ingrediënten salade 2 personen


200 gram haricots verts.

2 hardgekookte eieren.

2 vlees tomaten 

1 blikjes tonijnmoten op olijfolie.

2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit.

4 ansjovisfilet (mag ook meer afhankelijk van je smaak)

1 sjalotje  (mag ook meer afhankelijk van je smaak)

Basilicum blaadjes 

( het hoort niet in het klassieke recept maar je mag er een gekookte aardappel er bij voegen, of een halve paprika)


Bereiding:

  1. Mak de haricots verts schoon en kook ze in ca 5-10 minuten beetgaar in water met wat zout.Giet ze af en spoel ze na met koud water.
  2. Kook de eieren in ca. 5 minuten hard.Laat ze onder koud water schrikken,pel ze en snijd ze in parten.
  3. Was de tomaten en snij ze in stukjes. 
  4. Giet de tonijn af en snij het in kleine stukken.
  5. Snijd het ansjovisfilet in kleine stukjes. 
  6. Snij het sjalotje in blokjes. Je mag ook kiezen voor ui ringen, maar ik hou meer van alle smaken verfijnd door elkaar te proeven. 
  7. Maak nu ook de vinaigrette saus door eerst de mosterd in een kommetje te doen, dan het azijn en goed door elkaar roeren. Als laatste voeg je de olie en zout en peper. 
  8. Doe alle ingrediënten in een grote salade kom, (behalve de basilicum blaadjes) meng het door elkaar en voeg als laatste de vinaigrette saus toe. Doe de saus niet gelijk in één keer er in,  maar proef het even wat je lekker vind, door steeds er wat aan toe te voegen. Hetzelfde doe je met zout en peper. Als laatste doe je verse basilicum blaadjes er op. 

Geen opmerkingen: