07-11-2020

Mayonaise zelf maken + 8 varianten recepten.

 


Dat is zo heerlijk echt om te smullen, als je het door hebt hoe het moet dan zul je zien dat het heel snel gemaakt is. Mijn moeder maakte het vroeger altijd zelf en we vonden het als kinderen zo super lekker, nu ik het zelf maak heeft het altijd een fijn gevoel, dat is vaak met eten die je als kind zo lekker vond. Je zult zien dat je omgeving blij gaat maken door deze mayonese zelf te maken. 
Het heeft ook iets feestelijk, dus ook perfectvoor speciale gelegenheden. 

In eigen gemaakte mayonaise zit er geen suiker en geen smaakstoffen of conserveer middelen aan toe gevoegd. Is natuurlijk wel minder lang houdbaar als de mayonese die je in de winkel koopt. Maar het smaakt zo veel lekkerder! Ik heb de recept voor de Klassieke mayonese maar ik heb er in totaal 8 varianten gemaakt. Zou leuk vinden als je een berichtje achter laat, of als je het maakt naar mij linkt. De klassieke mayonese:

Ingrediënten:

 • 1 ei 
 • 1 theelepel mosterd (milde smaak)
 • 250 ml olie (half olijfolie en half zonnebloemolie)
 • 1 eetlepel citroensap 
 • Zout en peper. 
 • Staafmixer of kom met garde, of keuken machine met een kleine kom.Tips:

Een aantal puntjes om op te letten als je zelf mayonaise gaat maken. 1) 

 1. Ten eerste; zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 2. Heel belangrijk: Zorg er voor dat je kakelverse eitjes gebruikt! Ik haal ze bij een boer. 
 3. Zorg er voor dat alleen de ei geel in de kom valt ook niet een beetje ei wit. 
 4. Wees voorzichtig met het schenken van de olie, vooral in het begin moet je het druppelsgewijs doen, als het ei dikker word kun je meer olie bij doen. 
 5. Ik doe altijd eerst het ei met de olie, als de mayonese dikker begint te worden dan doe ik pas de citroen en de mosterd en zout en peper voor mij werkt dat het beste. 


Bereiding: 

 • Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt, je kunt de eiwit wel invriezen om het voor een andere recept te gebruiken. Ps eidooiers kun je niet invriezen.
 • Meng de eidooier in een kom, met een mixer of staafmixer of in een keuken machine. Mijn moeder deed het vroeger altijd handmatig maar das best zwaar werk. Schenk er druppelsgewijs en al roerend de olie die je samen hebt gemengd.
 • Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met met de mosterd, het zout en peper en citroensap. Proef de mayonaise en voeg als het nodig is wat meer citroen of zout of mosterd. 
 • Gebruik de mayonese zoals hij nu is (in de koelkast is hij met gemak een week houdbaar).Variatie mayonese: 


Knoflookmayonaise

Pel een paar tenen knoflook (begin met twee kleine of een grote) en pers ze uit boven de mayonaise. Hakt wat takjes bladpeterselie fijn en roer ze door de mayonaise. Proef de mayonese, je kunt er altijd een extra knoflook teentje er bij doen of extra peper of zout. Ps na een paar uur dat de knoflook mayonese klaar is word de smaak van de knoflook sterker, hou er wel rekening mee 😉


Limoen-Dille Mayonaise

Snijd verse dille fijn en voeg dit aan het mayonese samen. Gebruikt voor het maken van het klassieke mayonese limoen sap aan plaats van citroen sap. 


Pikante Mayonaise

Snijd een rode peper, wat koriander en wat knoflook heel fijn en meng dit door de basis.


Mosterd mayonese 

Klop 50 ml room en doe het bij de hoeveelheid mayonese die je wilt gebruiken, voeg er 1 eetlepel franse mosterd aan toe, proef het en voeg naar jou smaak extra peper, zout of mosterd. Je kunt gemalen mosterd gebruiken of grof mosterd 


Cocktail mayonese 

Gebruikt 1/3 tomaten ketchup en 2/3 mayonese, gebruik naar smaak 1 eetlepel of meer Port (wil je geen Port gebruiken kun je ook whiskey of cognac gebruiken). Proef het en voeg naar jou smaak extra peper, zout of extra Port. 


Youghurt mayonese 

Gebruikt 1/3 Griekse youghurt en 2/3 mayonese. Proef het en voeg naar jou smaak extra peper, zout.


Youghurt knoflook mayonese Gebruikt 1/3 Griekse youghurt en 2/3 mayonese. Pel een paar tenen knoflook (begin met twee kleine of een grote) en pers ze uit boven de mayonaise. Hakt wat takjes bladpeterselie fijn en roer ze door de mayonaise. Voeg naar jou smaak extra peper, zout. Proef de mayonese, je kunt er altijd een extra knoflook teentje er bij doen.

Ps na een paar uur dat de knoflook mayonese klaar is word de smaak van de knoflook sterker, hou er wel rekening mee 😉
Geen opmerkingen: