03-10-2020

Hartige taart met ricotta, prei, courgette...

Je kunt natuurlijk een lekkere zoete taart bakken maar een hartige taart is ook heerlijk! Bij mij thuis was iedereen heel erg enthousiast over deze taart, en het smaakte echt super lekker! 




Het is niet alleen een aantrekkelijk taart om te zien, en natuurlijk erg lekker maar ook gezond en koolhydraatarm! De bodem is makkelijk om te maken, en als die in de oven staat en daarna even afkoelt kun je bezig houden met de groenten even bakken. 

Een heerlijk taart voor als je bezoek krijgt, voor een luxe lunch of gewoon omdat je van lekkere eten houd. 

Vol met gezonde ingrediënten o.a. prei, courgette, tomaten, amandelmeel...

De dag er na (als er nog iets van over is 😂) even opwarmen in de oven en het is weer een feestje!

Hoe veel koolhydraten per punt taart? Ik kreeg er 8 mooie punten taart en ze zijn ook nog lekker vullend. 

Per punt : 

3,75 gr Koolhydraten 

245 calorieën 

11 gr eiwit 




Ingrediënten bodem:

100 gr amandelmeel 

1 eiwit 

Zout

2 theelepel olijfolie 

Een kwart groenten bouillonblokje 

Zout en peper naar smaak 


Ingrediënten vulling:

250 gr ricotta 

160 gr courgette 

150 gr prei

1 ei geel 

30 gr geraspte mozzarella

5 stuks zwarte olijven (zonder pit)

55 gr Roma tomaten 

Zout & peper naar smaak 

100 gr gerookte spekjes (of ham stukjes )


Tips: 

Voor vegetarisch variant:  gebruikt vegetarische spekjes of parmezaanse kaas in de ricotta voor extra  pittige smaak

Voor het aanpassen naar eigen smaak: je mag natuurlijk meer mozzarella kaas gebruiken, of meer olijven of geen olijven, of meer tomaten, of ham of kip aan plaats van spekjes 😉


Bereiding: 

Bodem 

Verwarm de voor op 175 °C 


  1. Begint met de prei en courgette te wassen en heel dun te snijden. Was ook alvast de mini tomaten en snijd ze in twee.
  2. Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en maak er een bal van.
  3. Leg de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Rol nu met een deegroller, zodat het overal even dik is. Het makkelijkst is precies de vorm te maken van je bak dan kun je het daarna zo inleggen inclusief het bakpapier, en desnoods de stukjes bakpapier die te veel zijn rond om knippen. Prikt met een vork in het hele deeg en zet het in de oven voor 15 min. Let op dat de randen niet te bruin worden, leg desnoods een velletje bakpapier er overheen, na 15 min kun je er uit halen en even laten afkoelen, laat de oven nog even aan.
  4. In de tussentijd kun je de prei en courgette bekken in een pan met wat olijfolie, voeg er wat zout en peper naar smaak toe. Bak ook in een andere pan de spekjes. 
  5. Doe in een kom de ricotta en het eigeel, even goed mengen. 
  6. Voeg aan de ricotta de spekjes, en 1/3 van de gebakken groenten. Doe de mengsel van ricotta op de bodem van de taart, en voeg er bovenop de rest van de groenten, en ook de in twee gesneden tomaten.
  7. Strooi de mozzarella kaas er over heen, en doe er als laatste de zwarte olijven er op. Zet het in de oven voor ongeveer 20 á 30 min. De kaas moet gesmolten zijn en de taart moet licht bruin zijn. Geniet van deze lekkere hartige taart 😃😋








Geen opmerkingen: