Linzen gerecht Italiaanse recept, met tomaat en basilicum.
Dit is een recept van mijn moeder, ze maakte het in Italië voor ons toen we klein waren, en ik eet ze nu nog altijd graag. Linzen zijn heerlijk als ze goed zijn gemaakt met een goede recept 😉.
Behalve dat ze erg lekker zijn, zijn ze ook heel gezond, rijk aan vitamine en mineralen en ijzer. Perfect als vlees vervanger. Ook goed te eten bij een koolhydraatarm dieet. Ik heb groene gedroogde linzen gebruikt, die in blik zijn echt niet lekker.
Ingrediënten voor 4/5 pers.
❣️3 eetl. Olijfolie
❣️300 gr. groene of bruine linzen gedroogd
❣️1 kleine ui
❣️1à 2 teen knoflook
❣️1 hand verse selderij
❣️1 klein stuk (duim groot) winterpeen
❣️250 ml witte wijn
❣️1 groenten bouillonblokje
❣️1 à 2 laurierblad
❣️150 ml bertolli tomatensaus
❣️1 L gekookte water
❣️Zout en peper
❣️Verse blaadjes basilicum
❣️125 gr gerookte spekjes
Voor vegetariërs natuurlijk zonder
Bereiding:
1. Verhit de olie in een wokpan en fruit hierin de (fijn gehakte) ui, wortel, knoflook en selderij, tot dat de ui goed glazig word. Als je wel vlees eet doe nu de aparte gebakken spekjes (zonder het uitgekomen vet) er bij, meng het dan samen. Voor vegetariërs vergeet deze handeling 😉.
2. Voeg de gedroogde linzen er bij, laat het even samen bakken, voeg nu 250 ml witte wijn, en laat het goed verdampen. Nu kun je het boeillonblokje, wat peper, laurier, en tomatensaus er bij doen. Even 2 min samen bakken en dan het gekookte water bij voegen. Ik doe het nooit in een keer, maar elke keer een beetje tot dat het weer nodig is, de linzen moeten wel een klein beetje bedekt zijn met water zie foto. Blijven roeren en steeds water toe voegen, voor ongeveer 35 min. Proef de linzen als je ze nog te hard vind laat je ze nog even koken.
3. Aan het eind voeg je wat zout en peper toe naar smaak, dus altijd proeven. Dan verse klein gemaakte basilicum blaadjes. Ik doe er ook een eetlepel lekkere olijfolie er bij, dat niet meer mee kookt maar dat is optioneel. Als je geen koolhydraten dieet doet kun je ze met pasta eten, ook erg lekker. Ik eet ze zo, heerlijk en voedzaam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten