14-11-2020

Lasagne met ragú saus van vlees.

Zijn jullie ook zo gek op lasagne? Ik wel, kan er nooit genoeg van krijgen. 

In Italië werd vaak gegeten op zondag, dan kwamen de familie bij elkaar voor een heerlijke “pranzo” een warme en zeer uitgebreide lunch.


 Ik merk dat vaak in Nederland van alle soorten groenten er bij worden gedaan in de lasagne saus, of verschillende gedroogde kruiden, maar dat komt niet voor in de Italiaanse recepten. De Italiaanse keuken is eigenlijk heel eenvoudig bereid met verse ingrediënten.

De bekendste lasagne buiten Italië, is toch die met ragù en besciamella saus. Deze staat bij het grote publiek waarschijnlijk beter bekend als lasagne bolognese en deze recept komt uit het noorden van Italië. Ik kom zelf uit het zuiden van Italië en daar word de lasagne anders gemaakt. De recept uit Napels komt voor uit een recepten boek die dateert uit 1890. 

Deze zuidelijke lasagne word bereid met een tomatensaus zonder vlees, met ricotta, mozzarella, en mini gebakken gehaktballetjes zo groot als pepernoten, optioneel een heel klein beetje doperwten.

Ik heb nu in deze recept, een mengeling van die twee Italiaanse recepten gemaakt, om zo een snellere recept te kunnen maken. 



Ik gebruik in deze recept de lasagne vellen van de AH : “verse lasagne all’uovo” deze zijn echt veel lekkerder dan de droge lasagne vellen. Natuurlijk is het nog lekkerder als je de lasagne bladen zelf zou maken, maar die verse die je in de winkel koopt zijn ook een goede alternatief. 


Je kunt voor het gemak de vlees saus de dag er voor bereiden. 

Dan is de lasagna snel klaar. 


Ingrediënten voor 3 á 4 personen:

  • 1 pakje verse ei lasagne bladen bijvoorbeeld van de AH voor glutenvrij, gebruikt glutenvrij lasagne bladen en kookt ze volgens de gebruiksaanwijzing 
  • 1 fles Bertolli pastasaus van 700gr
  • 2 á 3 bolletjes mozzarella
  • 250 gr ricotta (of eigen gemaakte bechamelsaus, klik HIER voor het recept)
  • 400 gr gemengde gehakt (rund en varkens)
  • verse basilicumblaadjes
  • 1/2 ui of 1 kleine ui
  • stukje selderij 
  • 1 klein stukje winterpeen of 1 wortel
  • extra vergine olijfolie
  • glas rode wijn (ongeveer 150 ml)
  • 1/3 groenten bouillonblokje 
  • Zout en peper
  • Parmezaanse kaas


Bereiding ragú : 

Voor het succes van het recept is het noodzakelijk om een goede ragù te bereiden. 

  1. Hakt met de keukenmachine of met de hand de : selderij, ui, peentje. Bak het een paar minuten in de olijfolie, meng het af en toe met een houten lepel totdat het goudbruin is. 
  2. Voeg de gehakt toe, een beetje zout en peper, laat het even goed aanbakken en voeg als je wilt een glas rode wijn, laat het nog 5 minuten bakken tot dat de wijn minder is geworden. 
  3. Voeg nu ook de fles tomatensaus toe, en een derde groenten bouillonblokje, die je met je vingers fijn hebt gemaakt. 
  4. Laat de vleessaus minstens anderhalf uur koken, voeg een beetje water toe als het te veel uitdroogt. Proef het als het klaar is om te kijken als je extra zout of peper moet toe voegen.


Lasagna maken: 

Bereiding 

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Als je ricotta gaat gebruiken, moet je die even mengen met 2 eetlepels tomaten saus, dan word het wat vloeibaarder en makkelijker om op de lasagna te doen. 


        Laagjes maken : 

Giet een kleine laag ragú saus in de ovenschaal. Leg daarop de lasagne bladen (De verse lasagne bladen, hoef je niet van te voren te koken), weer wat ragú saus er overheen, 



dan de ricotta of besciamelle, 



mozzarella en wat blaadjes verse basilicum en een dun laag parmezaanse kaas.



Nu weer een laag maken met lasagne bladen, tomatensaus, ricotta,



 mozzarella en een beetje geraspte kaas en basilicum en dan weer lasagne bladen enz. Herhaal dit tot dat de ingrediënten op zijn.

Als laatste eindig je met ragú saus en geraspte kaas.




Bak de schotel in de oven op 180 gr. voor 40 min. Bedekt dr schaal met zilverpapier anders word de bovenkant erg droog en kan ook wat verbranden. 

Laat de lasagne een paar minuten rusten voordat je ze aan tafel serveert, ze winnen aan smaak en textuur.


Eet smakelijk 😋😋

Geen opmerkingen: