28-11-2020

Kruidcake met pecannoten en vanille saus.



Oh deze koolhydraatarm cake is werkelijk heel erg lekker! En gezond dus ook perfect als ontbijt te gebruiken. Het is smeuïg cake, dus totaal niet droog. De cake smaakt heerlijk naar de kruiden die er aan toegevoegd zijn en met de extra pecannoten er in, en de heerlijke vanille saus er overheen maakt het helemaal feestelijk. 


Van deze cake kun je er 10 goede plakken van snijden, elke plak heeft 3 koolhydraten, saus niet mee gerekend, maar die valt ook mee, bij de vanille saus recept vind je hoeveel koolhydraten er in zitten. 

Je kunt de plakken cake invriezen , en ze er uit halen wanneer je er trek in hebt. 



INGREDIËNTEN Cake 

160 gram amandelmeel 

4 eieren

60 gram roomboter

2 theelepels bakpoeder(optioneel)

2 theelepels vanille-aroma

Snuf zout

100 gr erythritol  (of andere zoetstof,  naar smaak meer of minder)

11 gr speculaas kruiden. 

1 volle theelepel gember poeder

1 eetlepel kaneel poeder

100 gram monchou (of andere roomkaas) 

60 gr pecannoten (50 gr in de koek en 10 gr ter garnering een paar pecannoten. 

 



Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de roomkaas en boter op kamer temperatuur zijn. 
  2. Breek de noten in kleine stukjes, als ze nog niet geroosterd zijn, kun je ze voor een paar minuten in de oven laten roosteren, laat ze afkoelen en daarna in stukjes breken. Bewaar een paar hele noten als decoratie. 
  3. Split de eieren van elkaar en zet ze in twee mengkommen. Klopt het eiwit stijf met een snufjes zout. Je eiwit  is pas helemaal stijf als je de mengkom kan omkeren zonder dat er eiwit valt! Dus is ook belangrijk voor de luchtigheid en groei van de cake. 
  4. Mix de erythritol met de eigeel, voeg de gesmolten boter (niet heet), roomkaas , vanille, de speculaas kruiden en de andere kruiden tot een glad mengsel. Mix alles nog even tot er een glad beslag ontstaat, en voeg dan eerst de amandelmeel en bakpoeder, goed door roeren en vervolgens de noten. 
  5. Als laatste voeg het het eiwit, doe dit heel rustig en voorzichtig, beetje bij beetje. Giet het beslag in een goed beboterd bakvorm ( je kunt ook aan de onderkant een reep bakpapier zetten dan blijft de cake minder snel plakken). Maak de bovenkant glad. 
  6. Bak het voor ongeveer 45 minuutjes.  Als de bovenkant te donker word kun je na 35 min wat zilverpapier er op doen. Goed laten afkoelen, je kunt de vanille saus er overheen doen, en gedeeltelijk erbij. Versierd het met de pecannoten die je had bewaard. 



Ingrediënten vanille saus 

(totale saus : 3,4 koolhydraten)

1 eetlepel roomboter 

2 eigeel 

1,5 eetlepels Sukrin 1 (meer of minder afhankelijk van jou smaak)

50 gr mascarpone 

90 gr creme fraiche 

2-3 theelepels vanille aroma


Bereiding saus :

Smelt in een pan zachtjes de roomboter zet het even opzij zo dat het licht afkoelt, meng in een kom de de eigeel en de erythritol. Giet al roerend de mascarpone bij, goed roeren en als het één geheel is, voeg de crème fraiche toe, ook heel goed roeren tot dat een gladde saus wordt. 

Voeg ook de vanille aroma. 

Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de vanillesaus dikker wordt.

Let er tijdens het verwarmen van de saus,  goed op dat deze niet gaat koken, dan krijg je kleine stukjes roerei in de saus en dat wil je niet.


Om te controleren of de saus klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de vanillesaus niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 C zijn. Let er op dat je de saus dus niet laat koken! De saus is vrij dun, als het iets afkoelt word het wat dikker, zet je het in de ijskast dan word het een mooie dikke saus. 

Serveer de citroen vanillesaus (lauw)warm of afgekoeld.






Geen opmerkingen: