24-11-2020

Bœuf bourguignon


is een klassieke Frans gerecht op basis van rundvlees die gestoofd is in rode Bourgogne wijn, bouillon, uitjes, reepjes spek en champignons. De naam betekent 'Rund op zijn Bourgondisch' en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek. 



Ik vind dit gerecht altijd heel feestelijk, het iets bijzonders is wat je niet elke dag maakt. Dit gerecht moet echt een paar uur stoven zodat het vlees heerlijk zacht word, en alle smaken in trekken.

Het smaakt voortreffelijk, en is heel makkelijk om te maken, het is echt een aanrader. Het is dus een ideale gerecht voor een feestelijke gelegenheid of een bijzondere etentje. Het voordeel is wel dat je dit gerecht van te voren kunt maken, en op de dag zelf veel minder werk hebt. 

1 portie Bœuf bourguignon bevat 5,75 koolhydraten 


Ik heb dit gebaseerd op het gebruik van 250 ml wijn. 


Wij eten niet heel veel vlees daarom is dit gerecht genoeg voor 4, maar je kunt ook van alles het dubbele maken en wat over is kun je invriezen, dan heb je twee keer plezier van je werk. 


Ingrediënten voor 3 à 4 persoon 

  • 600 gr sukade lappen of andere rund stoofvlees 
  • 200 gr paddenstoelen of champignons
  • 2 teentjes knoflook 
  • 30 gr wortels 
  • 90 gr sjalotten 
  • 75 gr gerookte spek blokjes 
  • 2 laurierblad 
  • 2 takjes tijm 
  • Stukje bleekselderij
  • 1 eetlepel tomaten saus (of tomaten puree
  • 1/2 runder (of groenten) bouillonblokje 
  • 1/2 fles 375 ml (Bourgogne) rode wijn (wil je minder koolhydraten gebruik dan 250 ml wijn)
  • Zout en peper
  • Olijfolie en lepel roomboter 



Bereiding:

Volgens het traditionele recept moet je het rundvlees marineren in de wijn met de ui, knoflook, peentjes, kruiden (minimaal 2 uur, maar nog beter een nacht). 

Ik heb gekozen voor een snellere manier en heb het niet gemarineerd. Maar ik kan je verzekeren dat het geweldig lekker smaakt. 


  • Snijd het vlees in grote stukken. Maak de groenten schoon of klaar om te snijden. Je kunt de de sjalotten, de  knoflook, de wortels en bleekselderij in grove stukken snijden, of met de hand hakken, ik heb ze in de keuken machine gedaan (omdat ik het lekkerder vind als ze klein gehakt zijn). 
  • Bestrooi het vlees met  een beetje zout en peper (wees zuinig met zout, er gaan ook spekjes in, en zout kun je altijd later nog aan toevoegen). Neem een ruime (braad)pan en verwarm een flinke scheut olijfolie en bak het vlees rondom bruin. 
  • Haal het vlees uit de pan en bak in het achtergebleven vet het spek, knoflook en sjalotten, voeg hier aan toe een klont boter. 




  • Stoof enkele minuten en voeg vervolgens de gesneden peentjes, bleekselderij en 1 el tomatenpuree toe. Roer(bak) even mee en voeg nu ook het vlees weer toe aan de pan.


  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk hier 375 ml (of 250 ml) rode wijn, laat het even een paar minuten goed intrekken en voeg 250 ml (kokend) water aan toe. Voeg ook 2 blaadjes laurier en 2 takjes tijm toe. 



  • Laat het geheel nu op (heel) laag vuur sudderen. Het vlees moet straks lekker uit elkaar vallen. Dit duurt minstens 3 uur, wel steeds in de pan roeren, als je ziet dat het vocht minder is geworden voeg er dan klein beetje kokend water er aan toe. Maakt in de tussentijd de paddenstoelen schoon en snijd ze in grote stukken. 
  • Als het vlees (bijna) klaar voeg je ook de paddenstoelen er aan toe. Laat ze nog zeker 15 minuten samen koken. Proef het vlees en als het nodig is kun je extra zout en peper er aan toevoegen. Je kunt het garneren met een beetje peterselie.
  • Geniet er van 😋😋, je kunt het eten met doperwtjes, of andere lekkere groenten uit de oven, als je geen koolhydraatarm dieet volgt met aardappelen of aardappel puree. 





Geen opmerkingen: